Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye’nin en köklü kurumlarından olan İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesini ihtiva eden düzenlemesiyle yeni bir model yaptıklarını söyledi.
Saraç’a göre bu düzenleme daha özerk bir sistemi getirecek. TBMM Millî Eğitim Komisyonu’ndan geçen tasarıyla İstanbul, Gazi, Selçuk, Dumlupınar, Erciyes, Mersin, Sütçü İmam, Sakarya, Anadolu, Isparta Süleyman Demirel, Afyon Kocatepe, İnönü ve Karadeniz Teknik olmak üzere 13 üniversitenin bölünmesi, yedi yeni üniversitenin kurulması planlanıyor.
Rektörlük pazarlıkları
10 üniversitenin bölünmesini öngören kanun tasarısıya ilişkin olarak, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, bu durumun perde arkasında “Rant, Cumhuriyet değerleri ile hesaplaşma, kadrolaşma ve rektörlük pazarlıkları” olduğunu öne sürdü.
6 madde kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, 13 üniversitenin bölünmesini ihtiva eden kanun tasarısının ilk altı maddesi kabul edildi. 17 maddelik “Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” üniversitelerin bölünmesini içeren yedinci maddeden itibaren görüşmeler devam edecek.
Diplomalarda ne yazacak?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, bölünmeyle uluslar arası akreditasyonların iptal edilmeyeceğini, akreditasyonların üniversitelere değil program veya birimlere verildiğini dile getirerek öğrencilerin hangi üniversite girdilerse, yeni kurulacak üniversiteden mezun olsalar bile eski üniversitelerinin adının diplomada yazılacağını ifade etti.