Yunanistan'da koalisyon hükümetinin resmi alacaklılarıyla uzlaşma sağlayamaması sebebiyle temerrüde düşme riskinin devam ettiği ve ülkenin nakit sıkıntısının son aşamaya geldiği düşünülüyor.
Yunanistan'ın resmi alacaklılarıyla uzlaşma sağlayamaması nedeniyle temerrüde düşme riskinin devam ettiği ve ülkenin nakit sıkıntısının son aşamaya geldiği belirtiliyor.
Yunanistan'da 25 Ocak'ta gerçekleştirilen seçimlerin ardından iktidara gelen Aleksis Çipras başkanlığındaki koalisyon hükümetinin kreditörlerle uzlaşma sağlayamaması nedeniyle nakit sıkıntısı son aşamada bulunurken, ülkenin kasası hızla boşalıyor ve ülke için zaman daralıyor.
"Temerrüde düşmeyi engellemenin tek yolu borçların yeniden yapılandırılması"
Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov, Yunanistan için potansiyel bir temerrüdün mümkün olduğunu ve bunun bir sonucu olarak da Yunanistan'a daha fazla tasarruf tedbirleri uygulanabileceğini söyledi.
Yunanistan konusunda iyimser olmadığını vurgulayan Vilkov, "Yunanistan hükümeti halkına sözler vermeyi bırakmak zorunda kalacak ve bu belirsiz sonuçlarla siyasi krizlere yol açabilir. Her halükarda, Yunanistan'ta yakın zamanda yaşam kalitesinin iyileştirilmesi konusunda çok iyimser değilim" ifadelerini kullandı.
"Hükümetin nakit pozisyonu çok güçlü baskı altında"
Banka ve finans sektöründe 300 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Barclays'ın ekonomistlerinden Philippe Gudin ise Yunanistan'ın durumuna ilişkin yayımladığı raporda Yunanistan için kritik haftaların başladığına dikkati çekti.
Gelecek iki haftanın Yunanistan için çok önemli olacağını vurgulayan Gudin, "Hükümetin nakit pozisyonu çok güçlü baskı altında ve resmi alacaklılar tarafından 7,2 milyar avroluk ikinci kurtarma yardımının yakın zamanda serbest bırakılması kararı alınmazsa ülke temerrüde düşmeye yakın" değerlendirmesini yaptı.
Yunan hükümeti zorda
Öte yandan Avrupa’dan nakit akışının kesilmesinin ardından mali kaynak bulmakta sıkıntı çeken hükümet nisan ayı memur ve emekli maaşlarını ödeyebilmek için, kamu kuruluşlarının sandıklarına el koyma kararı almıştı. Hükümet kısa bir süre önce de ihtiyaçlarını karşılamak için dış ülkelerdeki büyükelçilik ve konsolosluklardan kullanılmayan birikimlerin acilen Atina’ya göndermelerini istemişti.
Ayrıca ülkedeki ekonomik belirsizlik nedeniyle yatırımcıların hesaplarındaki paraları çekmeleri sonucu likidite sıkıntısı yaşayan Yunan bankalarının ihtiyaçlarını karşılamak için Yunanistan Merkez Bankası’nın garantilerini tüketmeye başladığı kaydediliyor.
AA