Pew Araştırma Merkezi, 196 ülkenin bayraklarını analiz etti ve üçte birinin dini sembollere sahip olduğunu ortaya koydu. Pew, Türkiye bayrağını da bu gruba dahil etti.
196 ülke bayrağından 64'ü dini sembol içeriyor. Bayrakların yüzde 48'i Hristiyan, yüzde 33'ü ise İslami semboller bulundurmaktadır.
1. Araştırmaya göre Hristiyan sembollerinin bulunduğu 32 bayrak, Avrupa, Asya, Pasifik ve Amerika ülkelerine ait.
Örneğin; Birleşik Krallık Bayrağı, İngiliz, İskoç ve İrlanda'yı koruyan azizlerin haçlarından oluşuyor. Avusturalya, Yeni Zelanda, Fiji, Tuvalu gibi İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri de bu bayrağın sembollerine kendi bayraklarında yer veriyor. İspanya, Yunanistan, Norveç gibi ülkelerin de bayrakları dini sembollere sahip.
2. Pew'e göre İslami semboller de Sahraaltı Afrika, Asya-Pasifik Bölgesi, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'dan 21 ülkenin bayraklarında mevcut.
Mesela Bahreyn bayrağındaki beş adet içgen, İslamın 5 şartını temsil ediyor. İslamiyet için önemli olan ay ve yıldız da, Cezayir, Tunus, Pakistan ve Türkiye ve daha birçok ülkenin bayraklarında yer alıyor.
3. Türkiye bayrağındaki ay ve yıldızın dinle ilişkisi
Pew dini sembol olarak kabul etse de, ay-yıldızlı bayrakla ilgili farklı bir inanış da var. Bu inanışa göre bayrak, 1448'de II. Kosova Savaşı'ndan sonraki gece, savaş alanında oluşmuş kan gölünün üzerinde gökyüzünden yansıyan hilal ve yıldızı anlatıyor.
4. Dini olmayan bir ay yıldız bayrak hikayesi de Singapur bayrağından. Zira bayraktaki hilal yükselen genç bir ulusu temsil ediyor, yıldızın beş köşesi de ülkenin ideallerini yani demokrasi, barış, kalkınma, adalet ve eşitliği temsil etmektedir.
5. Budist ve Hindu inanışını sembolize eden bayraklar
Hristiyan ve İslami inanışların egemen olduğu bayraklarda, azınlıkta da olsa başka inanışların da izleri taşınmaktadır. Araştırmaya göre Budist ve Hindu inanışı, 5 bayrağa yansımış durumda. Yahudilik ise sadece bir bayrakta kendini göstermekte ki o da tahmin edilebileceği gibi İsrail bayrağı. Bayraktaki yıldız, Davud yıldızı, mavi çizgilerin de Tallit adı verilen Yahudi dua şalını temsil ettiği söylenir.
6. Diğer inanışlar
Japon bayrağındaki kırmızı daire Hinomaru, yani Güneş, yani Şintoizmin simgesi, Uruguay ve Arjantin bayraklarındaki Mayıs Güneşi, İnka medeniyetinin Güneş Tanrısı İnti'yi simgeler. Aztek tanrısı Huitzilopochtli de Meksika bayrağında temsil ediliyor.
Kaynak: Onedio