Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW)'nin Lahey'de bulunan merkez ofisinde ‘kimyasal saldırı' tanıklarının katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Duma'da kimyasal saldırının olduğu iddia edilen gün hastaneye getirilerek üzerine su döküldüğünü anlatan Hasan Diaba adlı çocuk ve ailesi dahil 17 Suriye vatandaşı katıldı.
Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü Rusya Temsilcisi Aleksandr Shulgin örgüt olarak iddiaların üzerine gideceklerini söyledi. Shulgin, toplantıya iştirak etmeyen Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İngiltere'yi de izledikleri yöntem bakımından eleştirdi.
Shulgin: “Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü uzmanları bu iddiaları sağ duyulu şekilde incelemek istiyordu. Ancak Amerika, Fransa ve İngiltere uzamanların bile henüz çalışmalara başlamadığı anda Başkan Esed’i peşinen suçlu ilan edip Suriye’ye müdahalede bulundular." şeklinde konuştu.
Esed rejiminin başkent Şam'daki Doğu Guta bölgesinin Duma ilçesinde 7 Nisan'da kimyasal silah kullanması sonucu 78 sivilin öldüğü öne sürülmüştü.
ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne BM içinde katliamın soruşturulması ve sorumlularının belirlenmesi için mekanizma kurulmasını öneren tasarı sunmuş, ancak Rusya veto etmişti.
Euronews Türkçe