Bilim insanları, geçtiğimiz yıl içerisinde okyanusların derinliklerinde bugüne dek hiç keşfedilmemiş 1500 deniz canlısının ortaya çıkarıldığını açıkladı.
Tüm dünyada deniz balık parazitleri sistematiğini yayınlayan Belçika merkezli World Register of Marine Species (WoRMS)’tan yapılan açıklamada, bugüne kadar keşfedilen deniz canlısı türünün 228 bin 450 olduğu, 500 bin ila 2 milyon arasında daha “bilinmeyen çok hücreli canlı” olabileceğinin tahmin edildiği belirtildi.
WoRMS Eş Başkanı Jan Mees, “Derin denizler yeterince keşfedilmedi. Birçok tür, kirlilik, iklim değişikliği ve asitleşme sebebiyle daha ortaya çıkarılmadan yok oluyor” dedi.
Günde ortalama 4 türün bulunduğu 2014’te en dikkat çeken yeni deniz canlıları Avustralyalı kambur yunus, 139 sünger türü, Güney Afrikalı ‘yıldız gözleyen’ karides ve Avustralya açıklarında bulunan dev, zehirli bir kutu deniz anası türü.
WoRMS’un 2008’de başlayan projesiyle birlikte 122’si köpekbalığı ve vatoz olmak üzere 1000 yeni balık türü ile Akdeniz’de bir iskarmoz balığı türü listelendi. Şu an toplam 18 bin balık türü biliniyor.
Uzmanlar, deniz yaşamının büyük bir ekonomik değerinin bulunduğunu, sünger ve yumuşakça gibi deniz canlılarının kanserle savaşta önemli unsurlar olduğunu belirtiyor. Jan Mees, deniz tabanındaki volkanik ağızların çevresinde sürdürülen ‘mavi bio-teknoloji’ araştırmaları sayesinde insan sağlığına yönelik yeni keşifler yapıldığını ifade etti. Jan Mees, Hint Okyanusu’nun Pasifik ve Atlantik’e oranla daha az araştırıldığını ve yeni keşiflere daha açık olduğunu sözlerine ekledi.