"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

NATO, Türkiye'ye 'AWACS' gönderiyor

28 Aralık 2015, Pazartesi 15:23
NATO, Türkiye'yi desteklemek amacıyla Türkiye'ye erken uyarı uçakları (AWACS) gönderiyor.

Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti'ndeki Geilenkirchen'de konuşlandırılan Alman AWACS uçakları Türkiye'nin hava savunmasını güçlendirmek ve Suriye sınırında güvenlik desteği sağlamak amacıyla Konya'ya konuşlandırılacak. NATO geçen ay bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından Türkiye'de bulunan askeri unsurlarını artırma kararı almıştı.

Türkiye'ye erken uyarı uçakları gönderileceğine dair Federal Meclis yazılı olarak bilgilendirildi. Bilgilendirme Federal Dışişleri ve Savunma Bakanlığı tarafından yapıldı.

Savunma Bakanlığı'ndan bir sözcü AWACS uçaklarında görev alacak personelin yüzde 30'unu Alman askerlerin oluşturacağını kaydederek, ‘Doğal olarak bu harekâttan silahlı kuvvetlerimiz etkilenecek' dedi. Ancak sayı olarak kaç Alman askerinin Konya‘ya gönderileceği henüz netlik kazanmadı. 

Federal Savunma Bakanlığı Sözcüsü AWACS uçaklarının Türkiye'ye konuşlandırılması için Federal Meclis'ten onay alınmasına gerek olmadığını da kaydetti. Meclise sunulan bilgilendirme metninde harekâtın bir muharebe misyonu olmadığı ve Suriye'den Türkiye‘ye karşı herhangi bir saldırının beklenmediği bilgileri yer aldı. Bilgilendirmenin bazı milletvekilleri için yeterli gelmediği ve harekât konusunda daha fazla bilgi talep ettikleri ifade edildi. 

Tobias Lindner (Yeşiller) Federal Hükümeti en kısa zamanda Federal Parlamento'yu misyon üzerine detay bilgi vermeye çağırdı. Lindner, "Özellikle de uçakların tam olarak hangi görevle Türkiye'ye gönderildiğini ve bölgede toplanacak istihbaratın nerelerde kullanılacağını bilmek istiyoruz." dedi. Almanya Türkiye'de konuşlandırılan Patriot savunma sistemlerini kısa bir süre önce Türkiye'den geri çekmişti.

ASKER SAYISI 600 BİNDEN 178 BİNE DÜŞTÜ

Öte yandan orduya en az 7 Bin askerin alınması gerektiğine dikkat çeken Federal Parlamento Ordu Sorumlusu Hans-Peter Bartels, iki Almanya'nın birleşmesinden sonra asker sayısının azaldığını söyledi. Bartels, "Birleşmeden bu yana geçen 25 yıl içinde ordudaki asker sayısı 600 binden 178 bine düştü." diyerek sayının artırılması gerektiğini savundu. Ordunun bütçesinin arttırılmasını da talep eden Bartels şöyle devam etti: "Bütçenin 2019 yılına kadar 33 milyar Euro'dan 35 milyara yükseltilmesi öngörüldü ancak bu yeterli gelmeyecektir. Şu anda Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 1,16'sı orduya ayrılıyor, 2019'da bu yüzde 1,07'ye yükselecek. Bunun en az yüzde 1,2'ye yükseltilmesi lazım."

ORDU MÜLTECİ İŞLERİNE KARIŞTIRILMASIN

Bu arada Federal Alman Ordu Birliği' de bir açıklama yaparak ordunun mültecilere yönelik işlerden el çektirilmesini talep etti. Birlik Başkanı Andre Wüstner dış ülkelere yönelik görevler ile mültecilere yönelik işlerde görev yapan ordunun kendi iç bünyesinde güç kaybettiğini, bazı birliklerin yüzde 50 kapasite ile çalıştığını belirtti ve askerlerin 2016 yılı sonuna kadar mültecilere yardıma yönelik işlerden muaf tutulmasını talep etti. "Mültecilere yardım bizim asli işimiz değil." diyen Wüstner, talebini ordunun ‘merkezi talebi' olarak nitelendirdi. 

Verilen bilgilere göre Almanya'da 9 bin asker mültecilere yardım işlerinde görev yapıyor. Ayrıca ordu 32 bin mülteciye barınma imkanı sağlıyor.

Okunma Sayısı: 1134
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı