Mısır 25 Ocak Devrimi'nin dördüncü yılına protestolar, patlamalar ve yoğun güvenlik önlemleriyle girdi. 230 bin kişi güvenlik için çalışacak.
Mısır'da, 25 Ocak Devrimi'nin 4'üncü yılı dolayısıyla protestolar yapıldı.
Dün Kahire'de Tahrir Meydanı yakınlarında düzenlenen gösteriye polis müdahale etti. Polisle göstericiler arasında çıkan arbede sonucu göstericilerden Şeyma Sabbağ (32) başından ve boynundan pompalı tüfekle yaralanması sonucu hayatını kaybetti.
Sosyalist Halk İttifakı'nın düzenlediği gösteride "İstekler hep aynı, ekmek, özgürlük ve sosyal adalet" pankartları açıldı.
Yine Kahire'nin birçok noktasında düzenlenen yönetim karşıtı gösteriler, gece geç saatlere kadar sürdü. Bazı yerlerde güçük gençlik grupları tarafından düzenlenen gösterilerde, Mısır bayrakları taşınırken askeri yönetim aleyhine sloganlar atıldı.
Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'nin birçok bölgesinde akşam düzenlenen darbe karşıtı yürüşlerinde "Haydi yeniden devrime" sloganları atan göstericiler halka sokaklara inme çağrısında bulundu.
Güvenlik birimlerine kırmızı alarm
İçişleri Bakanlığı tüm güvenlik birimlerine kırmızı alarm verdiğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı'na bağlı birimlerin Silahlı Kuvvetlerle koordineli olarak Kahire'de Tahrir, Rabia, Nahda, Süveyş'te Erbain meydanı başta olmak üzere cumhurbaşkanlığı sarayları ve bazı stratejik merkezlerin kontrol altına alındığı bildirildi.
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada, 25 Ocak'ta ülke genelinde İçişleri ve orduya bağlı 230 bin kişinin güvenlik için teyakkuzda olacağı kaydedildi.
Şarkıye, Garbiye, Minya, Asyot, Feyyum, İskenderiye gibi birçok kentin emniyet müdürleri tarafından yapılan açıklamalarda, 25 Ocak Devrimi'nin dördüncü yılı dolayısıyla çıkması muhtemel her türlü toplum düzenini bozucu olaya anında müdahale etmek üzere tüm birimlerin teyakkuz durumunda olduğu, konuya ilişkin tebligatları almak üzere güvenlik merkezlerinde kriz masaları oluşturduklarını duyurdu.
25 Ocak Devrimi'nin sembolü Tahrir Meydanı trafiğe kapatılırken, tüm yakın çevresine ve giriş noktalarına zırhlı araçlar ve panzerler konuşlandırıldı.
Patlamalar
Polis merkezleri yakınlarında gerçekleşen patlamaların, ses bombaları ve el yapımı ilkel düzeneklerle oluşturulduğu açıklandı.
Kahire'de bu gün Elf Mesken ve Şobra el-Hayme semtlerinde gerçekleşen patlamalarda ölü ve yaralı bulunmazken güvenlik kaynakları tarafından yapılan açıklamada, ölü ve yaralının bulunmadığı, patlayıcıların el yapımı olduğu belirtildi.
Süveyş kentinde Faysal ve Süveyş karakolları yakınında gerçekleşen patlamaların ses bombasından kaynaklandığı ortaya çıktı.
Kahire'nin güneyinde Feyyum kenti emniyet müdürlüğü yakınında meydana gelen patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, patlamanın ses bombasından kaynaklandığı ifade edildi.
Muhalifler
25 Ocak Devrimi dördüncü yılına girerken Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, 6 Nisan, Ahrar, Sosyalist Halk İttifakı Partisi, Ultraslar ve bazı sol grupların protestolar düzenlemesi, ülkede muhalif kanadın yanlızca İhvan'dan oluşmadığı düşüncesini güçlendirdi.
Öte yandan Abdulmunim Ebul Futuh'un başkanlığını yürüttüğü Güçlü Mısır Partisi'inden yapılan açıklamada, 25 Ocak Devrimi nedeniyle düzenlenecek gösterilerde parti olarak bulunmayacaklarını ancak üyelerinin kişisel olarak bu yönde gösterilere katılabilecekleri kaydedildi.
Mısır'da 3 Temmuz'daki değişimle başlayan rejim muhalifi gösteriler Müslüman Kardeşler (İhvan) üyeleri tarfından aralıksız sürdürülüyordu. Ancak 25 Ocak Devrimi dolayısıyla 6 Nisan, Ahrar, Sosyalist Halk İttifakı ve Ultras grupları yıl dönümü arifesinde protestolarına hız vermeye başlamıştı.
Barışçıl gösterilerde 3 bin 533 kişi öldürülmüştü
Mısır'da 30 Haziran 2013 gösterileriyle başlayan ve darbe ile tırmanan siyasi gerilim neticesinde yapılan katliamların bilançosu 3 bin 533 ölü, 11 bin 520 yaralı olarak belirlenmişti.
Darbe sonrası düzenlenen seçimlerde Sisi, Cumhurbaşkanı seçilmiş, devrim sonucu istifa etmek zorunda kalan ve çeşitli yolsuzluk davalarından dolayı hapse giren Mübarek ise bu süreçte "göstericilerin öldürülmesi" suçlamasıyla yargılandığı davanın reddine karar verilmiş, yolsuzluk davasından ise beraat etmişti.
Mısır'da, 25 Ocak Devrimi dördüncü yılına girerken Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, 6 Nisan, Ahrar, Sosyalist Halk İttifakı Partisi, Ultraslar ve bazı sol grupların protestolar düzenlemesi, ülkede muhalif kanadın yalnızca Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan (İhvan) oluşmadığı düşüncesini güçlendirdi.
AA