"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kanada tarihinde bir ilk yaşandı...

14 Ocak 2018, Pazar 10:38
Kanada tarihinde ilk kez bir Türk, Kanada toplumuna üstün hizmetlerde bulunanlara verilen en büyük ödül olan "Kanada Şeref Madalyası (Order of Canada)" ile ödüllendirildi.

​Kanada’nın Niagara-On-The-Lake kasabasından yaşayan Kanada vatandaşı 95 yaşındaki Türk Dr. Fuad Şahin, ülkedeki Müslüman ve Türk toplumuna yaptığı katkılardan dolayı Kanada Şeref Madalyası ödülüne layık görüldü.

Fuad Şahin, 1958 yılında geldiği Kanada’da 60 yıldır bir şeyler yapmak için çabaladığını, bunun da Kanada makamlarınca takdir edilmesinden mutlu olduğunu söyledi.

Kraliçe II. Elizabeth’i temsilen görev yapan Kanada Genel Valisi Julie Payette’nin ofisinden arandığını anlatan Şahin, "Bugüne kadar yaptıklarımdan bahsederek bana bu ödülü vermek istediklerini söylediler. Bunun için 24 Ocak’ta Ottawa’da yapılacak törene davet ettiler." dedi.

"Evde cuma ve bayram namazları kılardık"

Şahin, Kanada’ya geldikleri ilk günlerden itibaren dinlerini yaşamaya çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Niagara’da yaşamaya başladığımızda sadece bir Müslüman aile vardı. Bizim ev geniş olduğu için Cuma ve bayram namazlarını burada kılardık. Bayram sabahları Niagara Nehri kıyısına eşim ve çocuklarla sofralar kurar, gelen Müslümanlarla bayram ederdik. Sonra Müslümanlar gelmeye başladı. Biz de Niagara’da bir cami açtık."

İlerleyen yıllarda ülke genelindeki Müslümanların dernek ve vakıflar kurarak organize olmalarını sağladığını, bir araya getirerek yaşadıkları her kentte birer cami açmalarına ön ayak olduğunu anlatan Dr. Fuad Şahin, "Ardından 33 sene önce Uluslararası Kalkınma ve Yardım Vakfı’nı kurdum. Bu vakıf bugün de hala hizmetlerine devam etmektedir." dedi.

"En iyi olmamız lazım"

Şahin, her toplumun iyi insana ihtiyacı olduğunu anlatarak, gençlere şöyle seslendi: "İyi Müslüman demek, iyi insan demektir. Çocuklara her zaman ‘Nasılsınız?’ diye sorduğumda ‘İyiyiz’ derler. Ben de onlara, ‘İyi yetmez, daha iyi, en iyi olmamız lazım’ derim. Bugüne kadarki her sohbetimde, vaazımda ve hutbelerimde bundan bahsettim."

Dr. Şahin, daha önce de aralarında Ontario Eyalet Şeref Madalyası'nın da bulduğu birçok ödüle layık görülmüştü.

Kanada Şeref Madalyası, Dr. Fuad Şahin’e 24 Ocak 2018'de Ottawa’daki Kanada Genel Valiliği konutunda düzenlenecek törenle verilecek.

Genel Valilik bünyesindeki bir seçici kurul tarafından verilen ödül, zamanın Başbakanı Lester B. Pearson’ın teklifinin Kraliçe II. Elzabeth tarafından onaylanması üzerine 17 Nisan 1967 yılında ihdas edildi. Kanada Şeref Madalyası, 1 Temmuz 1967'den itibaren sahiplerini bulmaya başladı. Ödül, her yıl belirli aralıklarla kendi alanlarında etkin hizmetlerde bulunanlara veriliyor.

Fuad Şahin

Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezayir’deki subaylarından Mehmet Salih’in oğlu Dr. Fuad Şahin, Kanada'daki Niagara Nehri’nin hemen kıyısında bulunan Niagara-On-The-Lake kasabasında yaşıyor.

Kanada Türk toplumunca "Kuzeydeki son Osmanlı" olarak adlandırılan 95 yaşındaki Şahin, Trablusgarp’ta 1922'de dünyaya geldi ve 1958'de göçtüğü Kanada’da birçok cami, dernek ve vakfın kuruluşuna öncülük ederek Türk ve Müslüman toplumunun sevgisini kazandı.

***

Dr. Fuad Şahin hakkında...

Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezayir’deki subaylarından Mehmet Salih’in oğlu Dr. Fuad Şahin, İslam aleminin gözünün bugün de Türkiye’de olduğunu belirterek, "Bütün İslam alemi, Müslümanlık diye hala Türkiye’ye bakıyor. Hilafet zamanından kalan bir anane bu. Hac zamanı bakın en fazla hürmet gören millet Türklerdir. Müslümanlara en fazla hizmet eden millet Türklerdir. Bu millet başka bir millettir. Allah bu millete hususi bir özellik vermiştir." dedi.

Kanada Türk toplumunun "Kuzeydeki son Osmanlı" olarak adlandırdığı 95 yaşındaki Şahin, Niagara Nehri’nin hemen kıyısında bulunan Niagara-On-The-Lake kasabasındaki evinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Trablusgarp’ta 1922'de dünyaya gelen, 1958'de göçtüğü Kanada’da birçok cami, dernek ve vakfın kuruluşuna öncülük ederek Türk ve Müslüman toplumun sevgisini kazanan Şahin, "Bana Osmanlı diye hitap edilmesinden rahatsız değilim. ‘Sen nerelisin?’ diye sorduklarında da ‘Ben Osmanlıyım’ diyorum. Ben doğduğumda, askerlerimiz İzmir’i kurtarmaya geliyorlardı. Daima ve hakikaten Osmanlıyım ben. Aslım da anam da babam da Osmanlı." diye konuştu.

"İslam alemi, Müslümanlık diye hala Türkiye’ye bakıyor"

İslam aleminin gözünün bugün de Türkiye’de olduğunu ifade eden Şahin, "Bütün İslam alemi, Müslümanlık diye hala Türkiye’ye bakıyor. Hilafet zamanından kalan bir anane bu. Hac zamanı bakın, en fazla hürmet gören millet Türklerdir. Müslümanlara en fazla hizmet eden millet Türklerdir. Bu millet başka bir millettir. Allah bu millete hususi bir özellik vermiştir." ifadelerini kullandı.

Hayatının babasının hayatının devamı olduğunun altını çizen Fuad Şahin, şunları söyledi:

‘’Babam, II. Bayezid zamanında gönüllü olarak Cezayir’e giden ve oraya saldıran İspanyolları kovmak için savaşan Türklerin torunlarındandı. Oraya gidenler, asla Türklüklerini kaybetmediler. Babam, 17 yaşında iken Fransızlarla harp edebilmek için askeri eğitim almak üzere İstanbul’a geliyor. Sonrasında subay olarak 1911’de Trablusgarp’a savaş için gönüllü gidiyor. 1922’ye kadar orada mücadele ediyor. O sene ben doğmuşum. 1922’de oradaki Türkler ve Osmanlılar, ellerinde imkan kalmayınca çekiliyorlar. Babam, ben 40 günlükken annemle beni deve sırtında Mısır’a doğru yollamış ve kendileri de harp ederek çekilmişler.’’

Beş yaşında Kur’an eğitimi

Babasının Mısır’dan sonra Halep’de görev yaptığını anlatan Şahin, kendisinin de burada 5 yaşındayken Kur’an eğitimi almaya başladığını, ardından 7 sene ilkokul okuduğunu söyledi. 

Babasının kendisini 1937 yılında İstanbul’a getirerek Galatasaray Lisesi’ne yazdırdığını ifade eden Şahin, "Buradan mezun olduktan sonra tıbbiyeye kaydoldum. 6 sene okuduktan sonra mezun oldum. Askerdeyken Amerika’nın Marshall Planı kapsamında bana da burs vereceklerini söylediler. Ben kabul etmedim. O zaman Türkiye’deki doktor sayısı düşüktü. Her yerde doktor yoktu. Ben milletime hizmet edeceğim dedim ve gitmedim." diye konuştu.

İlk görev yerinin Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi olduğunu anlatan Şahin, yaşadığı tecrübeler sonrası ülkenin cerrah ihtiyacı olduğunu görerek Çapa Tıp Fakültesi’nde ihtisas yapmak üzere İstanbul’a döndüğünü belirtti.

"Lester Pearson’dan çok etkilendim"

Tıp ilmine çocukluğundan bu yana aşık olduğuna işaret eden Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"İhtisasım sırasındaki yetersizlikleri görünce yurt dışında eğitim almak istedim. O sene Mısır’da ihtilal olmuş ve sonrasında İsrail-İngiltere ve Fransa Mısır’a saldırmıştı. Kanada’nın eski başbakanlarından o zamanki BM Temsilcisi Lester Pearson, bu savaşa karşı çıkarak ABD Başkanı Eisenhower ile BM’den karar çıkmasına öncülük etmişti. Pearson’ın bu insani tavrı beni etkilemişti. Kanada’ya müracaat ettim, kabul edildi. 1958 yılında Kingston’da bir kilise hastanesinde göreve başladım."

Çalışmalarının beğenilmesi üzerine hastane yönetiminin kendisini iki sene sonra Liverpool’daki bir hastaneye eğitim için yolladığını söyleyen Şahin, "Oradan tekrar Kanada’ya döndüm. Aslında iki sene daha eğitim alıp cerrah olduktan sonra Türkiye’ye dönmek niyetindeydim. Kanada’ya geldikten sonra birkaç şehirde daha görev yaptım ve sonra Niagara Falls’a yerleştik." dedi.

Niagara'ya yerleştiklerinde kendileri dışında kentte sadece Bosnalı Müslüman bir çift olduğunu ifade eden Fuad Şahin, şunları anlattı:

"Sonra yıllar içinde çocuklarımız oldu, başka Müslümanlar da gelmeye başladı. Önce geniş olduğu için bizim evde cuma ve bayram namazları kıldık. Hafta sonları çocuklarımıza dini bilgileri öğretirdik. Bayramlarda, eşim ve çocuklar, diğer ailelerle burada Niagara Nehri kıyısına yemek sofraları hazırlar, hep birlikte bayram ederdik. Sonra şehirde bir yer alıp cami yaptırdık.’’

Her şehre cami

Kanada’daki Müslüman toplulukları bir araya getirip bulundukları şehirlerde birer cami açmalarını sağladıklarını kaydeden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümetlerle de temaslar kurarak münasebetlerimizi geliştirdik. Bu senelerce devam etti. Daha sonra kısa adı IDRF olan International Development Relief Foundation (Uluslararası Kalkınma ve Yardım Vakfı) ismi ile bir vakıf kurduk. Bugün de dünya Müslümanlarına milyonlarca dolar yardım ve aktif olarak hizmete devam eden bir vakıf. Hristiyanlarla da güzel alakalar kurduk. Onlarla da ayda bir toplanıp ‘Müslümanlık nedir, Hristiyanlık nedir, insanlık nedir?’ konuşuyorduk.’’

İlerleyen yaşı sebebiyle çok önemli olmadıkça etkinliklere katılamayan Şahin, "Sudanlı bir doktor arkadaşım, beni ziyaret ettiğinde ‘Senin evin beyt-ül ümme (ümmetin evi)' demişti. Sağ olsun hem Türkler hem de başka milletlerden Müslümanlar ziyaretime geliyorlar, ben de çok mutlu oluyorum." diye konuştu.

AA

Etiketler: kanada, fuad şahin
Okunma Sayısı: 4984
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı