İsviçre'de yapılan federal parlamento seçimlerinde göçmen ve İslam karşıtlığı ile bilinen aşırı sağ İsviçre Halk Partisi (SVP) sandıktan birinci sırada çıktı.
İsviçre'deki federal parlamento seçimlerinde, resmi olmayan sonuçlara göre, göçün sınırlanmasını teklif eden ve minarelerin yasaklanmasında rolü olan SVP yüzde 29.5 ile en çok oyu alan parti oldu. Toplamda 7 partinin yarıştığı ve 200 sandalyeli Halk Meclisi ve 46 sandalyeli Senatörler Meclisi üyelerinin belirleneceği seçimlerde, SVP mecliste 54 olan koltuk sayısını 65'e çıkardı.
Sosyal Demokrat Parti yüzde 18.9 ile ikinci, siyasi yelpazenin sağında bulunan Radikal Parti (FDP) ise oyların yüzde 16.3'nü alarak üçüncü oldu.
Resmi olmayan sonuçlar, siyasi yelpazenin sağında bulunan SVP ve Radikal Parti'nin (FDP) oylarını artırdığını, Sosyal Demokrat Parti'nin (SP) ise mecliste iki koltuk kaybettiğini gösteriyor.
İLK DEFA BİR TÜRK
Farklı partilerden 12 Türk kökenli adayın da yarıştığı seçimlerde meclise ilk defa, Yeşiller Partisi'nden aday olan Sibel Arslan isimli bir Türk girdi.
Nüfusu 8.2 milyon olan İsviçre, karmaşık siyasi yapısı ve seçim sistemi nedeniyle 50 yıldan uzun bir süre koalisyon hükümetleri tarafından yönetiliyor. Federal hükümet parlamento tarafından seçilen 7 bakandan oluşuyor. Mevcut hükümetteki 5 partiden bakan bulunuyor.
Son parlamento seçimlerinden birinci çıkan göçmen karşıtı SVP, mevcut hükümette sadece savunma bakanlığını elinde bulunduruyor. Bu seçimlerde oylarını artıran SVP, ikinci bir bakanlık kazanmayı hedefliyor.
AA