Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve oğulları Alaa ve Cemal Mübarek yolsuzluk suçlamasıyla yargılandıkları davada beraat etti.
Kahire Mahkemesi, devrik Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in de yargılandığı ve 'asrın davası' adıyla anılan davada kararını verdi. Mahkeme, Hüsnü Mübarek hakkında 'İsrail'e gaz satarak yasadışı rant sağlamak' suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verdi. Mahkeme, söz konusu paranın satımı gerçekleştiren şirketten faiziyle birlikte tahsil edileceğini ve dolayısıyla ortada bir rantın olmadığını gerekçe gösterdi.
Mahkeme, Mübarek'in 'yolsuzluk yaptığı' suçlamasıyla açılan davada ise zaman aşımından dolayı davanın düşürülmesine karar verdi.
Mahkeme, Mübarek hakkında son olarak, 2011'deki gerçekleşen ayaklanmalarda 'protestocuları öldürmek' suçlamasıyla açılan davada ise yetkisizlik kararı verdi.
Dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli ve altı yardımcısı da beraat etti.
Davada, Mübarek’in iki oğlu Alaa ve Cemal, dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli, altı yardımcısı ve firari iş adamı Hüseyin Salim de yargılanıyordu.
Sanıklara yöneltilen suçların arasında; 2011'deki ayaklanmalarda protestocuları öldürmek başta olmak üzere, rant sağlamak ve yolsuzluk bulunuyordu.
Mübarek, yeniden yargılanmadan önce müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
Duruşmada sıkı güvenlik önlemleri
Mahkeme binasının çevresinde ve duruşma salonunda sıkı güvelik önlemler alınırken, mahkeme binasının önünde Mübarek yanlıları ve öldürülen protestocuların aileleri toplandı.
Onlarca Mübarek yanlısı, slogan atarak devrik lider için beraat istedi.
Mübarek kaldığı hastaneden mahkemeye helikopterle getirilirken iki oğlu ve dönemin İçişleri Bakanı Adli ise, Tura Cezaevi'nden güvenlik güçlerinin eskort ettiği bir konvoyla getirildi.
‘Ya İdam ya İntikam’
Askeri darbeyle devrilen ve Mısır’da 2012’de seçimle gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ‘ya idam ya intikam’ kampanyasını başlatarak, Mübarek hakkında İdam cezasının verilmesini istiyor.
Mısır’da Müslüman Kardeşler teşkilatı ve Mursi yanlısı Darbeyi Ret Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak iki ayrı duyuruda Mübrek’in duruşmasıyla eş zamanlı protestolara çağrı yaptı.
Hüsnü Mübarek yanlıları sosyal medyada başlattıkları ‘Özür Dileriz Reis’ kampanyası kapsamında.
Mübarek’e müebbet hapis
Mısır'da devrim sırasındaki gösterilerde 900 protestocunun ölümüyle ilgili davada, devrik lider ve eski içişleri bakanı Habib Adli, 2 Haziran 2012’de ömür boyu hapis cezasına mahkûm edilmişti. Ancak Ocak 2013’ta temyiz mahkemesine yapılan itirazın kabul edilmesi ardından Mübarek’e yeni bir yargılanma hakkı tanındı.
Mübarek daha önce başkanlık köşklerine tahsis edilmiş fondan 174 bin dolara el koyması suçundan 3 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası almıştı. Mübarek sağlık durumundan dolayı Kahire’deki Maadi Askeri Hastanesi'nde hapiste tutuluyor.
İlk Açıklama
Devrik Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, bugün mahkemenin verdiği beraat kararının ardından yaptığı ilk açıklamada, "25 Ocak'ta (devrim sırasında) garipsediğim olaylara şahit oldum. Olanlardan dolayı ABD veya başka bir ülkeyi suçlamıyorum"