Halepçe Katliamı'nın 27. yılı dolayısıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) anma törenleri düzenlendi.
Devrik lider Saddam Hüseyin döneminde, 16 Mart 1988'de öldürülen binlerce kişi için Halepçe, Erbil, Süleymaniye, Kerkük ve Duhok'ta saat 11.00'de 5 dakika saygı duruşunda bulunuldu. Trafiğin durduğu bu dakikalarda, vatandaşlar, otomobillerinden inerek dua etti. İşyeri ve evlerdeki vatandaşların da sokağa çıkarak, Halepçe kurbanlarını andıkları görüldü. IKBY Parlamentosu'ndaki milletvekilleri de dışarı çıkarak saygı duruşunda bulundu.
Halepçe Şehitliği'ndeki anma
Her yıl olduğu gibi bu yıl da etkinliklerin merkezi bir süre önce il ilan edilen Halepçe oldu. Binlerce kişi, kent meydanından "Şehitlik Anıtı'na" yürüdü. Burada katliamda ölenler için Kur'an-ı Kerim okundu. 27 yıl önce gerçekleşen kimyasal gaz saldırısında yakınlarını kaybedenler, "Anıt Mezar'da" gözyaşları döktü. Etkinliğe katılan kadınların siyah kıyafetler giyinmeleri dikkati çekti.
Erbil'de ise Şanedar Parkı'nda düzenlenen etkinliklerde Halepçe saldırısında yaşananlar bir tiyatro oyunuyla sahnelendi. Törene katılan Erbil Valisi Nevzat Hadi, 27 yıl önce binlerce kişinin, Kürt oldukları için Saddam Hüseyin'in emriyle katledildiğini söyledi.
Bu katliamın izlerinin zamanla silindiğini ve Halepçe'nin il yapıldığını belirten Hadi, "Bugün de 27 yıl önceki zalimlerin kafasıyla Kürdistan bölgesine saldıranlar var. Ama halkımızın çocukları yani Peşmergelerimiz bütün bu saldırılara karşı koyacak güçtedir" dedi.
Kerkük'teki etkinlikler
Kerkük'te Halepçe kurbanlarını anmak için tüm devlet kurumlarında saygı duruşunda bulunuldu. Kerkük Valiliği'ndeki törende konuşan Vali Necmeddin Kerim, 27 yıl önce insanlığa karşı büyük bir suç işlendiğini vurgulayarak, "Halepçe halkı, sadece bir günde yüzlerce evladını kaybetti. Bu büyük facia, tüm mücadelelerin yoluna meşale olmuştur. Halepçe şehitleri unutulmayacaklardır" diye konuştu.
Halepçe katliamı
Tarihi ve yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre Halepçe Katliamı, 8 yıl süren İran-Irak Savaşı'nda dönemin devlet başkanı Saddam Hüseyin'in Kürtlere karşı başlattığı "Enfal Hareketi'nin" son aşaması olarak gerçekleşti. Saddam Hüseyin, savaşta İran'a destek vermekle suçladığı Halepçe halkının bombalanması emrini verdi. Bu emir üzerine 16 Mart 1988'de Halepçe semalarına gelen uçaklar, halkın üzerine gaz bombaları yağdırdı. 5 bin kişinin öldüğü saldırıda 7 bini aşkın insan yaralandı.
Binlerce kişi de Halepçe'den kaçarak İran'a ve Türkiye'ye sığındı. Bu kaçış esnasında yüzlerce insan hayatını kaybetti. Daha sonra 19 Ağustos'ta İran ile Irak arasında ateşkes imzalandı. Anlaşmadan 5 gün sonra Irak ordusu, Halepçe'yi geri aldı.
AA