Deniz Feneri Derneği adak kesimi, iftar yemeği, su kuyusu açılışı, mescit - medrese açılışı ve gıda dağıtımlarıyla Bangladeş’teki Arakanlıların yanında.
Deniz Feneri Derneği etkin olarak çalıştığı Bangladeş’in Cox’s Bazar ve Tekna bölgelerinde bulunan Arakanlı mültecilerin yaşadığı kamplarda.
Dernek, Myanmar sınırına en yakın nokta olan mülteci bölgesinde yerinden yurdundan uzak, zor şartlarda yaşayan Arakanlılara yardım eli uzatıyor.
Bölgede bulunan Deniz Feneri gönüllüsü Orhan Kılıç, “20 yıldan beri devam eden göç dalgası sonucu bölgeye gelen bu insanlar ümmetin emaneti” diye konuştu. Deniz Feneri’nin bölgede elinden geleni yaptığını belirten Kılıç, “Nahta Nehri’nin ötesi Myanmar. Buradaki insanlar sadece nehri geçebilenler. Hepsi gerçek anlamda hayatta kalma mücadelesi veriyor. Deniz Feneri Derneği sık sık bu bölgeyi ziyaret ediyor. Şimdi de Mübarek Ramazan ayı sebebiyle hayırseverlerimizin yardımlarını Cox’s Bazaar ve Cox’s Bazar’a 100 km. uzaklıktaki mültecilerin yaşadığı bölgelere ulaştırmak için geldik" dedi.
2 Bin Öğrenciye İftar
Deniz Feneri, Bangladeş’in uç noktası Cox’s Bazar’daki kız imam-hatip lisesinde 2 bin öğrenciyle iftar yemeğinde buluştu. Yemeğe 640 yetim katıldı. Yetim çocuklara bayram harçlıkları da verildi.
Gıda Dağıtımı
650 Arakanlı aileye her biri 40 kg ağırlığındaki paketlerde yağ, un, seker, pirinç ve yöresel gıda bulunan yardım çuvalları verildi.
Adak Kesimi ve Su Kuyusu
Dernek ayrıca 50 hisse adak kurban keserek bölgedeki ihtiyaç sahibi Arakanlılara ulaştırdı.
Deniz Feneri, Arakanlı Müslümanlar için 156. su kuyusunu da Ramazan ayı içerisinde açtı.
Nahta nehri kıyısındaki köylerin faydalanacağı 6 mescit ve medrese çalışması da Ramazan ayında tamamlandı. Yaklaşık 200 kişi kapasiteli mescidin bir imamı olacak ve maaşı da Deniz Feneri Derneği tarafından ödenecek. Bu mescit ve diğer tüm mescitler bölgedeki çocuklar için medrese hizmeti de veriyor.
Deniz Feneri Derneği adına Cox Bazaar’da bulunan Orhan Kılıç, “Nahta Nehri’nin ötesinden yoksul Bangladeş’e sığınan yaklaşık 500 bin Arakanlı Müslüman için Deniz Feneri Derneği sık sık bu bölgeye gelmektedir. Yoksulluk, açlık, sefalet, gıdasızlık, giysisizlik, işsizlik, sürekli yağan yağmur vb. olumsuz şartlarda yaşayan 500 bin insan. Şartlar hayli zor. Sivil toplum kuruluşlarının Arakan Müslümanlarının içinde bulunduğu bu içler acısı durumu dünyanın gündemine taşıması gerekiyor. Bu insanlar ne zamana kadar bu şartlarda yaşayacaklar? Deniz Feneri Derneği ve ülkemizin diğer sivil toplum kuruluşları buralarda güzel çalışmalar yapıyor ancak bu insanların kısa sürede özgürlüklerine kavuşacak şekilde vatanlarına dönmesi temel ihtiyaç.”
Haber Merkezi