"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Avrupa Konseyi’nden uyarılar

26 Ocak 2019, Cumartesi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin kararında, Türkiye’de “demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarının gerilediği”, dokunulmazlıkları kaldırılan ve hapiste olan vekillerin durumunun “kaygı verici” olduğu belirtildi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) üyelerinin bağlı olduğu Birleşik Sol Grup girişimiyle hazırlanan “Türkiye’de Siyasi Muhalefet Üyelerinin Ağırlaşan Durumu” başlıklı karar tasarısı genel kurulda 20’ye karşı 72 oyla kabul edildi. DW Türkçe’nin haberine göre, Karara karşı sadece AKPM Türk heyetinin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İYİ Parti’li üyeleri ile Azeri üyeleri oy kullandı. Çekimser kalan 4 İtalyan, 2 İsviçreli, 1 Fransız ve 1 de İngiliz üye dışındaki tüm üyeler ise tasarı lehinde oy verdi.

Dokunulmazlıklara vurgu

Kabul edilen karar metninde Türkiye’de “demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarının gerilediği” not edilip, dokunulmazlıkları kaldırılan ve hapiste olan parlamenterlerin durumları “kaygı verici” olarak tanımlanıyor. Çok sayıda parlamenterin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve tutuklu olması “muhalefet partilerine üye bu vekillerin demokratik misyonlarını gerçekleştirmelerine engel olduğu” görüşü dile getiriliyor. Kararda, “başta ifade, örgütlenme ve toplantı özgürlükleri olmak üzere, muhalefet partilerine mensup vekillerin haklarına tam anlamıyla saygı duyulması”, “Venedik Komisyonu tavsiyeleri temelinde parlamenter dokunulmazlığını güvence altına alınması” ve “dokunulmazlıkları 2016 yılında kaldırılan parlamenterlerin serbest bırakılması” çağrısında bulunuluyor

Sivil toplum da baskı altında

Oylama öncesi genel kurulda yapılan oturum gergin tartışmalara sahne oldu. Liberal Grup adına söz alan Alman parlamenter Gyde Jensen, Türkiye’nin “liberal olmayan bir demokrasiye dönüştüğünü” söyledi. Hristiyan Demokrat Grup adına konuşan Polonyalı parlamenter Aleksandar Pociej, “İki yıl önceki darbe girişimi hepimizi şoke etti, fakat şimdi Türkiye’de demokrasi kaygı unsuru haline geldi” ifadelerini kullandı. Sosyal Demokrat Grup adına söz alan Alman parlamenter Frank Schwabe ise “Türkiye Avrupa’nın bir parçasıdır ama her geçen gün daha baskıcı bir rejimle yönetiliyor. Sadece HDP değil diğer muhalefet partileri ve sivil toplum da baskı altında” şeklinde konuştu. AKPM Türkiye raportörleri Estonyalı parlamenter Marianne Mikko ve İngiliz parlamenter Nigel Evans imzalı karar, AKPM denetim sürecindeki Türkiye için siyasi açıdan önem taşıyor. AKPM, “demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ilkesiyle ilgili Avrupa Konseyi üyeliği yükümlülüklerini yerine getirmez hale geldiği” gerekçesiyle Nisan 2017’de Türkiye’yi yeniden denetim sürecine almıştı.

Yeni bir insan hakları eylem planı lâzım

AKPM kararında Türkiye’den terörle mücadele kanunlarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihadına uyarlaması talep ediliyor. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) Cumhurbaşkanına hakareti cezalandıran 299’uncu maddesine “aşırı başvurulduğu” belirtilip, bu maddenin “iptal edilmesi” isteniyor. TCK’nın “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılamayla” ilgili 301’inci maddesinin ise Venedik Komisyonu önerileri temelinde yeniden yazılması çağrısı yer alıyor. Kararda, seçim kanununun gözden geçirilmesi, yüzde 10 seçim barajının aşağı çekilmesi, AKPM’nin hapisteki parlamenterleri ziyaret etmesine izin verilmesi, adalet reformu stratejisinin tamamlanıp uygulanması, yeni bir insan hakları eylem planının hazırlanması ve 2017 anayasal reformunun Venedik Komisyonu önerileri zemininde gözden geçirilmesi de isteniyor.

Okunma Sayısı: 2843
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı