Afganistan ordusu dün Taliban'ın ele geçirdiği Kunduz kentini geri alabilmek için takviye birlikler göndererek kapsamlı operasyon başlattı.
Afganistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kunduz'da bazı polis merkezleri ve hapishanenin kontrolünün yeniden hükümet güçlerinin eline geçtiği belirtildi.
Ancak Kunduz’u başkent Kabil ile kuzeydeki Mezar-ı Şerif’e bağlayan Bağlan yolundaki mayın tehdidi ve pusu tehlikesi nedeniyle kara birliklerinin hareket etmekte zorlandığı ifade ediliyor.
Öte yandan NATO bünyesinde görev yapan ABD ordusuna mensup hava kuvvetlerinin sabah saatlerinde Kunduz’da bazı noktalara bir dizi hava saldırısı düzenlediği bildirildi.
ABD ordusu sözcülerinden Albay Brian Tribus “Güvenlik güçlerine tehdit olabilecek unsurlar hedef alındı” dedi.
- "Sivil kayıpları önlemek için çekildik"
Kunduz’un Taliban’ın eline geçmesinin ardından eleştirilere hedef olan Afgan ordusu adına açıklama yapan Genelkurmay Başkanı Yardımcısı General Murad Ali Murad, “Kunduz’u savunacak yeterli askerimiz vardı ancak olası sokak savaşında muhtemel sivil kayıpları önlemek için kentten taktik amaçlı çekildik” dedi.
Görgü tanıkları 14 saat süren çatışmaların ardından dün kent merkezine giren Taliban militanlarının valilik, askeri karargahlar, polis karakolları, özel bankalar ile birçok devlet kurumuna Taliban’ı temsil eden beyaz bayrak astığını dile getiriyor.
Halkın bir kısmının panik içinde terk etmeye çalıştığı kentin büyük bölümüne elektrik verilemiyor ve dükkanların kapalı olduğu ifade ediliyor.
- Taliban 14 yıl sonra ilk kez bir kenti kontrolü altına aldı
2001’deki ABD operasyonu ile yönetimden uzaklaştırılan Taliban 14 yıl aradan sonra ilk kez bir kentin kontrolünü ele geçirdi.
Afganistan’ın beşinci büyük vilayeti olan Kunduz, ülkenin Orta Asya’ya açılan kapısı olması hasebiyle stratejik öneme sahip.
ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin 2014 sonunda güvenliği sağlama sorumluluğunu yerel makamlara devretmeleri ve geri çekilmelerinin ardından Afgan güvenlik güçlerinin Taliban'la ne ölçüde başedebileceği sorgulanıyordu.
Kunduz’un düşmesinin Eşref Gani hükümetinin kuruluşunun birinci yıl dönümüne denk gelmesi dikkat çekti.
Afgan analistler, Gani hükümetinin ilk icraatı olan ABD ile İkili Güvenlik ve İşbirliği Anlaşması’nın Kunduz’da işletilip işletilmeyeceğinin Kabil ile Washington arasında önemli bir güven testi olacağı yorumunu yapıyor.
AA