"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yenilikleriyle birlikte Windows 10

29 Kasım 2014, Cumartesi 21:42
Dünyanın en çok satan işletim sistemi şirketi olan Microsoft,yeni ürünü olan Windows 10’u yayınlanmak için gün sayıyor.Şirket,tanıtımın olduğu gece bir sürpriz yapmıştı.Herkes Windows 9’u beklerken Windows 10’u tanıtmıştı.Ürün tanıtıldı şimdi bilgisayarlardaki yerini almayı bekliyor.

Microsoft’un son ürünü olacak olan ve TV’den Tablete telefondan saate kullanılabilecek olan Windows 8 tanıtıldığı günden beri kullanıcılar merakla bekliyorlar. Bildiğimi üzere firme ürünün önizleme sürümünü ücretsiz şekilde kullananların deneyimine sunmuştu.

Windows 10, önümüzdeki ocak ayıdan sonra biraz daha detaylanacak. Ve 2015 yılının ilk çeyreğinde pazardaki yerini alması düşünülüyor. Bu ürünün en dikkat çeken yanı ise ilk defa bir Microsoft Windows ürününün tüm cihazlar tarafından kullanılabilecek olması.

Microsoft, ocak ayında gerçekleştirmeyi planladığı bir programla Windows 10’a ve cihazlarına bağlı yeni detayları açıklayacak. Bu işletim sistemiyle birlikte, masaüstü bilgisayarları, tabletleri, Xbox platformunu ve akıllı telefonları tek bir çatı altında toplamak isteyen Microsoft, “1 ürün ailesi, 1 platform ve 1 mağaza” demek istiyor.

ÖZELLİKLERİ NELER?

Windows 10’un en önemli özelliğinin kullanıcılara tam ve doğru bir deneyim sunmak olduğu da yine Terry Myerson’un en dikkat çektiği noktalar arasındaydı. Myerson’un ardından sahneye Joe Belfiore çıktı ve Windows 10’un demolarından bir tanesini göstermeye başladı. Tabii ki bu konuda en çok dikkat çeken konu başlat tuşuna basıldığında klasik başlat menüsünün gelmesiydi.

Yeni sürümde Windows 7 kullanıcılarının zorlanmadan yeni işletim sistemine geçiş yapmalarının hedeflendiği de belirtiliyor. Dolayısıyla başlat menüsünün varlığı pek de şaşılacak bir şey değil. Elbette metro arayüzüne alışan kullanıcılar yine bu arayüzden parçaları başlat menüsünde görebiliyorlar.

Başlat menüsünde yer alan kutucukların yeniden boyutlandırılabilir olmaları da Windows 8 ile 7 işletim sistemlerinin bir şekilde harmanlandığını bizlere gösteriyor.

Henüz işletim sisteminin tamamlanmamış olması ise kullanmak isteyenleri biraz üzecektir. Zira lansmanın ardından Windows 10’un geniş kapsamlı testlerinin başlayacağı ve buna göre pek çok düzeltmenin gerçekleştirileceği de yine Belfiore tarafından açıklandı.

Windows 10’un başlat çubuğundan yapılan aramalar hem internet sonuçlarını hem de bilgisayardaki yerel sonuçları birlikte barındırıyorlar. Böylece universal arama çok daha kolay bir hale geliyor.

İşletim sisteminin Windows 8’deki uygulamalar gibi kullanıcıları masaüstünden çıkaracak modern uygulamalar yerine daha doğal bir yapı sunacağı kesin. Böylece kullanıcıların klasik Windows deneyimini daha iyi bir şekilde yaşamaları amaçlanıyor. Yani artık Windows uygulamaları birer pencere ile çalışacaklar.

Task View olarak adlandırılan yeni menü ise işletim sistemine eklenenler arasında. Bu menü sayesinde masaüstü modları arasında geçiş yapmak ve ayrıca açık olan uygulamaların hepsini tek bir ekranda görmek mümkün olacak. Android işletim sistemindeki tüm uygulamaları gösteren menü tuşu gibi bir işlevi olduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca Snap Assist denilen yeni bir araç sayesinde arayüzün yan tarafından tüm açık olan uygulamalar arasında geçiş yapmak ve onları görmek de mümkün hale geliyor.

Komut satırına yıllar sonra gelen CTRL V ile yapıştırma desteği de Windows 10’un dikkat çeken yanları arasında.

Bu defa Windows’un hem dokunmatik ekran kullanıcıları için hem de klasik fare ve klavye kullanıcıları için tasarlandığı ortada diyebiliriz. Dolayısıyla hem Windows 7 hem de Windows 8 kullanıcıları Windows 10’u kullanırken zorluk çekmeyecekler. Yani Windows 10’da da pek çok el hareketinin Windows 8’de olduğu gibi işlev göstermesi bekleniyor. Büyütülen buton boyutları gibi konular ise yine bu kolaylığı devam ettirmek üzerine kurgulanmış.

Okunma Sayısı: 1680
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı