Tüm Üstün Zekâlılar Derneği (TÜZDER), "Dâhiler ve Üstün Zekâlılar Günü" kapsamında "Dâhiler Dâhildir" sloganıyla üstün zekâlı çocukları, ailelerini ve eğitimcileri bir araya getirdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davut Paşa Kampüsü Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğin onur konuğu ise Nobel Ödüllü Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar oldu. Prof. Dr. Sancak, "Başarılı olmak nobel almak değildir. Başarılı olmak ailenize, memleketinize, vatanınıza, insanlığa hizmet etmek demektir" dedi.
Program kapsamında konuşma yapan Sancar, kendinden önce konuşan TÜZDER'in Genel Müdürü Tunahan Coşkun'un söylediklerine atıfta bulunarak, şunları söyledi:
"Buraya gelişimle ilgili Tunahan bey anlattı nasıl olduğunu aslında biraz değişik oldu. Onun anlattığı gibi olmadı. Tunahan bey bizim üniversiteye geldi, bizim binayı buldu. Ofisime gelmeye çalıştı, benim sekreterim 'yok' dedi. Çünkü Türkler basıyordu ofisi. Tunahan bey de aşağıdaki koridorda oturdu. Ben bu adamı görene kadar buradan ayrılmayacağım şeklinde eninde sonunda bu binadan çıkacak ve ben onu yakalarım ve konuşurum diye orda bekledi. Sekreter geldi 'hocam bunlar gitmiyor' dedi. 'Ne yapalım gideyim konuşayım' dedim. Konuştuk, bunun gerçekten önemli bir girişim olduğunu anlattı ve ikna etti. Gerçekten takdir ediyorum ve onun gibi bir çok sivil kurumlarımız var. Memleketimizin kalkınması, çocuklarımızın gelişmesi için çok kurumlarımız var, onları görünce gerçekten çok memnun oluyorum. Ben Türkiye'den ayrılalı 40 yıldan fazla oldu. Benim zamanımda böyle şeyler yoktu. Şimdi bunları görünce gerçekten seviniyorum, inşallah bunlar ülkemizin kalkınmasında ve çocuklarımızın gelişmesinde bizim memleketimizin dünyanın her ülkesiyle yarışmasında katkısı olacak. Oraya yakın bir zamanda, artık daha bekleyemeyiz 2023 diyoruz. İnşallah 2023'de olur, 2023 de olmazsa 2033'de olsun. Ama daha 25, 30, 50 yıl bekleyemeyiz. Amerika ve Avrupa düzeyine geçmemiz lazım ve o bakımdan bilimle, teknolojiyle ilgilenen çocuklarımızı desteklememiz; onların gelişmelerini kolaylaştırmamız lazım."
SANCAR: ÇOCUKLARIMIZI BİLİM YAPMAYA, ONLARA BİLİM KÜLTÜRÜNÜ AŞILAMAYA DEVAM EDELİM
"Ben üstün zekalı değilim, üstün zekalı çocuklarımız var ve onları tebrik ederim" diyen Sancar, şöyle devam etti:
"Onların başarılı olmasını dilerim, onlara elimizden geldiği kadar destek verelim. Başarılı olmak Nobel almak değildir. Başarılı olmak ailenize, memleketinize, vatanınıza, insanlığa hizmet etmek demektir. Eğer bir ayakkabı boyacısıysanız veya bir öğretmenseniz, bir üniversite rektörüyseniz veya Nobel almış bir bilim adamıysanız eğer görevinizi iyi yapıyorsanız başarı odur. Ne yapıyorsak elimizden geldiğinin en iyisini yapmaya çalışalım ve memleketin başarısı onla ölçülür. Bilim yapmamız lazım, insanlık bilim birikimine katılmamız lazım niye yapmıyoruz, sadece Türkiye'de degil bütün İslam dünyası son 500 yılda bilime katkı yapmış değildir, bu bir gerçektir. Sadece İslam dünyası değil, başka grupları da söyleyebiliriz. Bu bir gerçektir ve bunu düzeltmemiz lazım. Bilim yapmak bilim - kültürü geliştirmek bir gelenek olması lazım, bunu Türkiye'de geliştirmek lazım. Bunu yaptıkça bizde de 115 yılda bir tane bilim alanında Nobel almış bir Türk bilim insanı değil; 20 bilim insanı Nobel almış olur. İnşallah bu gibi girişimlerle çocuklarımızı bilim yapmaya, onlara bilim kültürünü aşılamaya devam eder ve gelecek 100 yılda İnşallah bizden sonraki nesiller 100 yıl sonra buraya artık Aziz Sancar veya İsmail Arslan Nobel almış davet edelim büyük şölen yapalım demez. Zaten herkes Nobel alıyor diye dikkat bile etmeyiz temennim budur. İnşallah Türkiye'de gelecek 100 yılda Nobel'ler çoğalır ve Nobelli insanları kimse gidip ofisini basıp illa hocam gelirsin demezler."
Nobel ödülü alan Sancar, 40 yıldır DNA'nın hikmetli yaratılışı üzerine çalışıyor
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kimya dalındaki Nobel ödülüne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar, 40 yıldır DNA onarımı üzerinde büyük titizlikle çalıştığını söyledi.
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/nobel-odulu-alan-sancar-40-yildir-dna-nin-hikmetli-yaratilisi-uzerine-calisiyor_361807
Yeni Asya Yazarı Halil AKGÜNLER'İN konuyla ilgili önemli yazısı:
DNA ve genetik şifrelerimiz
Hiç dikkatinizi çekti mi, bilmiyoruz. Risale-i Nur’da kâinat ve dünya ve hayattan bahsedilirken bir çok yerde “kitap, defter, mecmua, fihriste, çekirdekteki program” gibi ilginç ve sırlı kelime ve tabirler kullanılır.
Mezkûr kelimelerin ve tabirlerin geçtiği ifadeler dikkatlice okunduğu zaman Üstad Bediüzzaman’ın çok mühim bir ilmî gerçekten haber verdiği kolayca anlaşılabilir: Bu ilmî gerçek ise, DNA ve Genetik Şifreler’dir.
İşte o misallerden birisi:
“Hem herşeyin evveline ve âhirine bakıyoruz; hususan zîhayat nevinde görüyoruz ki: Başlangıçları, asılları, kökleri, hem meyveleri ve neticeleri öyle bir tarzdadır ki, güya tohumları, asılları birer tarife, birer program şeklinde, bütün o mevcudun cihazatını tazammun ediyor. Ve neticesinde ve meyvesinde, yine bütün o zîhayatın mânâsı süzülüp onda tecemmu eder, tarihçe-i hayatını ona bırakır. Güya onun aslı olan çekirdeği, desâtir-i icadiyesinin bir mecmuasıdır. Ve meyvesi ve semeresi ise, evâmir-i icadiyesinin bir fihristesi hükmünde görüyoruz. (Mektubat, s. 225)”
İşte bu ve buna benzer bir çok ifade doğrudan DNA ve genetik bilimine işaret etmekte. Bir bitkinin bütün programının çekirdeğinde yazılı olduğunu bildirmekte. İfadede geçen, “tarife, birer program, tarihçe-i hayatı, desâtir-i icadiyesi, mecmuası, evâmir-i icadiyesi, fihristesi” tabirleri ne kadar da güzel ve sırlı bir şekilde DNA molekülünü tanımlıyor. DNA tanımına ve işlevine nasıl da tam olarak uyuyor.
İsterseniz DNA nedir kısaca ondan bahsedelim:
DNA bir moleküldür. Hayatın temelidir. Hücrenin en önemli programıdır. Hücre çekirdeğinde bulunur. Bütün canlı organizmanın kendisi ve çevresi ile ilgili bilgileri ihtiva eder.
Canlı için gerekli olan büyüme ve gelişme ile ilgili bütün kodları bünyesinde bulundurur. İki sarmal arasına bazların dizilişlerine genetik kod ve şifre adı verilir. DNA sarmalındaki bağlantı bazları, Adenin (A), Sitozin (C), Guanin (G), Timin (T) diye adlandırılır ve bu dizilişler her canlı için ayrı bir dizilişi ifade eder.
Yani her canlının farklı bir özelliğe sahip olması genetik şifrelerin farklı olması ile tanımlanır. Veya başka bir ifade ile her canlının DNA ve Genetik yapısı farklıdır.
Adeta harika bir bilgisayar programını andıran bu genetik şifreler binlerce bilgiyi de bünyesinde barındırır. Bir gram DNA içinde 1 trilyon CD’lik bilgi olduğu bilim adamları tarafından ifade edilmektedir.
Günümüz bilim dünyasında üzerinde en çok araştırma yapılan husus Genetik bilimidir. Canlı kopyalamadan tutun da, bitki üretimi, biyoteknoloji, tıp ve diğer ıslâh çalışmaları ile bilim dünyası bu sahada çok büyük ilerlemeler kaydetmiştir.
Hatta insanın gen haritası çıkartılarak bir çok hastalığın önü alınmaya çalışılmaktadır. Bazı ilim adamları ise gen teknolojisinden istifade ederek, insan ömrünün şu an için en az % 50 gibi bir miktar uzatılabileceğini iddia etmektedirler!
Görünen o ki bu teknoloji, bazı riskleri beraberinde taşımakla birlikte, önümüzdeki yılların en dikkat çekici teknolojisi olacaktır.
İşte DNA ve Genetik gibi hayat için çok mühim bir hususun Nurlarda yer alması oldukça dikkat çekici bir konudur. Üstelik bu konu için kullanılan tabirlerin DNA yapı ve fonksiyonuna tam olarak uyum sağlaması ayrıca üzerinde durulması gereken bir husustur.
Demek ki Risale-i Nurlar dikkatli incelense daha bir çok ilmî hakikate işaret ettiği ortaya çıkartılabilir.
Yeni Asya Yazarı Halil AKGÜNLER
Yaratılış kavramı nasıl anlaşılmalıdır? İki yaratılış kavramı: İbda ve inşâ
http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/iki-yaratilis-kavrami-ibda-ve-insa_336748
Gözünüzü seveyim politikayla uğraşmayın
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/gozunuzu-seveyim-politikayla-ugrasmayin_397723
Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Sancar'dan gençlere önemli tavsiyeler!
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/nobel-kimya-odulu-nu-kazanan-sancar-dan-genclere-onemli-tavsiyeler_377610
Nobel ödüllü Aziz Sancar'dan ''Amerika Diyanet Merkezi'' yorumu...
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/nobel-odullu-aziz-sancar-dan-amerika-diyanet-merkezi-yorumu_392047
Nobel ödüllü Aziz Sancar'dan, gençlere önemli tavsiyeler...
http://www.yeniasya.com.tr/dunya/nobel-odullu-aziz-sancar-dan-genclere-onemli-tavsiyeler_391414
DHA