"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kötü kokular için bacasız davlumbaz geliştirdi

27 Eylül 2015, Pazar 12:00
İzmir'deki Gediz Üniversitesi'nin Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Uğur Kemiklioğlu, restoran ve yemek fabrikalarından yayılan istenmeyen kokuları önleyecek, koku sızdırmayan bacasız endüstriyel davlumbaz geliştirdi.

Bu yeni teknoloji ile kötü kokuların yoğuşturularak depolanacağı, baca borularının çirkin görüntüsü ve havanın kirletilmesinin de son bulacağı belirtildi. İlgi uyandıran buluşun, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle hayata geçirileceği bildirildi.

Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Uğur Kemiklioğlu, danışman hocası Prof. Dr. Onur Sayman'la birlikte bir buluşa imza attı. Kemiklioğlu, yemek fabrikaları, lokanta ve restoranlardan yayılan istenmeyen kokular için 'Bacasız ve Koku Sızdırmayan Endüstriyel Davlumbaz' (BAKOSED) geliştirdi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı desteğiyle 1 yıl içinde kullanıma sunulacak proje ilgi uyandırdı, gıda sektöründen talep aldı.

DIŞ CEPHELERDE BACA BORULARI KALKACAK

Genç bilim insanı, BAKOSED'in istenmeyen yemek kokularını yoğuşturarak sıvılaştırıp bir depoda topladığını söyledi. Uğur Kemikliğlu, böylece hem havaya kötü koku salınmasının önüne geçileceğini ve zehirli gazların neden olduğu kirliliğin sona ereceğini, hem de binaların dış cephelerindeki baca borularının yol açtığı kötü görüntülerin ortadan kalkacağını dile getirdi. Kemiklioğlu şu bilgileri verdi:

"Mevcut davlumbazlarda çevreye kötü koku salınmasına rağmen bu sorun tamamen giderilemiyor, koku mekanda kalmaya devam ediyor. Ayrıca bacaların kurumlanması yüzünden sık sık çeşitli problemler de yaşanıyor. Geliştirdiğimiz teknoloji, ortamdaki kokuyu sıvılaştırarak emiyor, sahip olduğu bu özelliklerle başka bir örneği bulunmuyor."

YANGINI DA ÖNLEYECEK

Gediz Üniversitesi araştırmacılarından Kemiklioğlu, BAKOSED'in yemek pişirilen işyerlerindeki davlumbazdan kaynaklı yangın riskine de son vereceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Davlumbazlarda ve tahliye borularında biriken yağlar tutuşarak yangınlara neden olabiliyor. Bu yeni teknolojide ise yağları emerek sıvılaştırdığımız için böyle bir risk söz konusu değil. Ayrıca depolayacağımız bu yağların geri dönüşümü de mümkün, proje ekibinde yer alan destek personeli Aykut Asar ve Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Çağatay Artık'la beraber bunun üzerine de çalışıyoruz." 

DHA

Okunma Sayısı: 2828
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı