Bakterileri kullanarak kendi çatlaklarını kapatabilen beton icat edildi.
Hollanda'da bulunan Delft Tenoloji Üniversitesi, kendi çatlaklarını kapatabilen beton icat etti. Tüm betonların zamanla çatladığı, bu çatlakların da belirli koşullar altında binaları çökerttiği söylenirken, yeni yöntemin betonu sağlamlaştıracağı söyleniyor.
Çöküşe esas yol açan etkenin çatlaklardan su sızması olduğunu bulan araştırma, su sızıntıları avantaj olarak kullanıyor. Beton karışımına eklenen bacillus bakterilerinin on yıllarca su veya oksijen olmadan uykuda kalabildiği belirtilirken, bakterilerin suyla temas edince uyandıkları söyleniyor.
Sonraki adımda bakterilere çatlakları kapattıracak bir madde ürettirmeyi hedef alan araştırma, bu madde olarak da kireci seçiyor. Kireç üretimi için beton karışımına şeker eklenebileceği belirtilirken, bunun karışımı daha yumuşak ve zayıf yapacağı bu sebeple şeker yerine kalsiyum laktat seçildiği aktarılıyor.
Çatlaklara sızan suyun uyandırdığı bakterilerin çoğalarak laktattan beslendikleri, sonrasındaysa çatlakları kapatan kireci ürettikleri söyleniyor. Araştırma, biyolojik binaların önünü açmayı hedeflerken, doğayla inşaat malzemelerini birleştirmenin pek çok olasılığın önünü açtığı belirtiliyor. (sol)