Namık Kemal Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan ve geçen yıl Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) yarışlarına katılarak 11'inci olan "Güneşinoğlu" isimli elektrikli otomobil, ilk kez trafiğe çıktı.
Üniversitede kurulan "Güneşinoğlu" ekibinin tasarladığı elektrikli otomobil, ortaokul ve lise öğrencilerine alternatif enerjinin kullanımı ve çevre temizliğinin bilinçlendirilmesi için asfalta inerek, okullara gitti.
Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Güneşinoğlu ekibinin koordinatörü Doç. Dr. İlker Hüseyin Çelen, takım olarak öğrencilere hem alternatif enerjinin kullanımı göstermek hem de araçlarını tanıtmak amacıyla okulları gezdiklerini söyledi.
Alternatif enerji konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Çelen, öğrencileri akıllı enerji kullanımı ve çevre temizliği konusunda bilgilendirmeye gayret ettiklerini anlattı.
Çelen, "Güneşinoğlu aracımız geçen sene TÜBİTAK Formula G statüsünde yarıştı. Yarışı tamamlayan araçlar arasındaydı. Üzerinde güneş panelleri var, enerjisini güneş enerjisinden almakta ve yine üzerindeki akülerde enerjiyi toparlamakta. Araçta 6 kilovatlık motor var. Bu da 100 kilometrede yaklaşık 3-3,5 lira yakmakta" dedi.
Güneşinoğlu takım kaptanı Yeşim Tüfekçi ise takımı, farklı bölümlerde eğitim gören öğrencilerle kurduklarını belirtti.
Öğrencileri bilinçlendirmek, alternatif enerji kaynaklarına dikkati çekmek amacıyla sunum düzenlediklerini belirten Tüfekçi, "Aracımızı da ilk kez asfalta çıkardık ve bu bize çok heyecan verdi. Yaptığımız aracın yol üstünde gittiğini görmek ve geleceği ışık tutmak bize gurur kaynağı veriyor" diye konuştu.
Elektrikli otomobilin TÜBİTAK yarışlarındaki tek bayan sürücüsü Cansu Öztürk ise araç hakkında bilgi vererek, aracın saatte 100 kilometre hıza çıkılabileceğini aktardı.
AA