"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gökbilimciler şaşkın: Daha önce böyle bir şey görmedik

28 Ocak 2015, Çarşamba 08:15
Dünya’dan 117 ışık yılı ötede (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) içinde 'çok yaşlı' 5 kayalık gezegen bulunan 'antik' bir yıldız sistemi keşfedildi.

Kepler Uzay Teleskopu’nun verileri üzerinde çalışan uluslararası gökbilimci takımının 4 yıl süren ortak araştırmasına göre, Kepler – 444 adı verilen bu yıldız ve çevresindeki gezegenler yaklaşık 11,2 milyar yıl yaşında. Bilim insanları, evrenin 13,8 milyar yıl, içinde bulunduğumuz Güneş sisteminin ise 4,5 milyar yıl yaşında olduğunu belirterek Kepler – 444 yıldızını ve kayalık gezegenlerini “çok yaşlı ve gizemli” olarak nitelendiriyor. 

Bugün Astrophysical Journal dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, yıldızın etrafında dönen 5 gezegenin en küçüğü Merkür, en büyüğü ise Venüs boyutlarında. Kendi yıldızlarına çok yakın bir yörüngede döndükleri için ise aşırı sıcak yüzeyleri bilinen yaşama uygun değil. 

“DAHA ÖNCE HİÇ BÖYLE BİRŞEY GÖRMEDİK” 

Bilim insanları, bölgenin adeta bir arkeolojik sit alanı gibi olduğunu kaydediyor. Avustralya’daki Sydney Üniversitesi’nden Daniel Huber, “Daha önce hiç böyle birşey görmedik. Bu kadar yaşlı bir güneş ve etrafındaki küçük gezegenlerin sayısı, gerçekten bu yıldız sistemini özel kılıyor. Evrenin ilk zamanlarından kalma karasal gezegenler barındıran böyle antik bir güneş sistemiyle karşılaşmak olağandışı” yorumunu yaptı. 

Söz konusu güneş sisteminin yaşının, Kepler – 444 yıldızından gelen osilasyonların (dalgalanmalar) ileri teknoloji ürünü teknikler kullanılarak ölçülmesiyle bulunduğu belirtiliyor. Araştırmaya Avrupa, Avustralya ve ABD’den bilim insanlarının katıldığı açıklandı. 

KEPLER İLE 1000’DEN FAZLA GEZEGEN KEŞFEDİLDİ 

Kepler Teleskopu, uzaya fırlatıldığı 2009 yılından beri Güneş Sistemi’nin dışında olan ve bazıları Dünya benzeri 1000’den fazla gezegen gözlemlenmesini sağladı. Yine gezegen olduğu düşünülen 4 bin 200 ‘aday’ gökcismi üzerindeki çalışmalar da halen sürüyor.

Etiketler: gezegen, kepler, gökbilim
Okunma Sayısı: 1699
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Polat Müstear

    29.1.2015 01:03:32

    Ha gayret 18.000 alemi bulacaksiniz... Sonra... Bunu Müslümanlar diyordu deyip noktalarsiniz. Bakin size ta ne zamandir günes sisteminde 12 gezegen var diyoruz. Görünmemesi olmamasina delil degil! Günün birinde daha önce görünmeyen 3 gezegen daha kesfedildiginde bunu da Müslümanlar diyordu derler. Biz nerden biliyoruz? Bize Kur'an ile ve onun ilmi isiginda bildirilen gaybe iman ettik. Bu kainati yaratan Fatir-i Hakim elbette yarattiklarini bilir, bunu kullarina hikmeti iktiza ederse bildirir. Kaldi ki kainattaki 18 bin alemin mahiyetini bilsek ne olacak?Her sene mahser meydanini bir defa dolaniyoruz da ne oluyor, imanla bakmayan ne görebilir ne de inanabilir!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı