Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, flaş belleklere yüklenen yazılımlarla birçok bilginin kolayca çalınabildiğini söyledi.
Elektronik eşya ve veri güvenliği konusunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sağıroğlu, internet ve akıllı telefon kullanımında bireylerin azami oranda kendi güvenliğini kendilerinin sağlaması gerektiğine dikkati çekerek, "Elektronik eşyaların kullanılmasıyla ortaya çıkan tehdit ve tehlikelerden günümüzde kaçmak mümkün değil" dedi.
Türkiye'de özellikle akıllı telefon kullanıcılarının, kullandıkları cihazların özelliklerini yeterince bilmediğini dile getiren Sağıroğlu, "Biz alıyoruz ve kullanmaya başlıyoruz. Birçok şeyi deneme, yanılma yoluyla öğreniyoruz. Yani güvenlik açığının bir kısmı da bu cahillikten kaynaklanıyor diyebiliriz. Bunun yanında akıllı telefonlarımıza birçok uygulama indiriyoruz ve bunların çoğu telefonunuza erişim sağlıyor. Yani uygulama indirirken de dikkatli olmalıyız" şeklinde konuştu.
Flaş belleklerde casus yazılım
Günümüzde veri taşıma, depolama amaçlı kullanılan flaş belleklerin güvenli olmadığını ifade eden Sağıroğlu, "Flaşınızı farklı bilgisayarlara taktığınızda veya flaşınıza casus programlar yüklendiğinde verilerinizi kolaylıkla alabilirler. Bu konuda şu örneği verebiliriz: Rusya, Afganistan'da gizliden sokakta ucuza flaş bellek sattırıyor ve içine yüklediği casus yazılımlarla bu belleklerden satın alan ABD askerlerinin bilgilerini kolaylıkla çekebiliyor" diye konuştu.
"Şifre art niyetli olanlara karşı sadece bir settir"
Prof. Dr. Sağıroğlu, bilgisayar, akıllı telefon gibi cihazlarda şifrelemenin korunmak için yeterli olmadığını vurgulayarak, "Şifre, art niyetli olanlara karşı sadece bir settir. Bu seti mutlaka aşacaklardır ama kullanmak da gerekir. Şifre oluştururken karışık ifadeler kullanmamız şifreleme setini biraz daha güçlendirir" dedi.
Kişisel verilerin güvenliğinin sağlanması açısından akıllı cep telefonlarının riskli olduğunu belirten Sağıroğlu, "Aslında büyük tehlikelerle karşı karşıyayız. Bu konuda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) çalışma yapması gerekiyor. Ama bu BTK ile kalmamalıdır. Burada BTK ile birlikte hepimize iş düşüyor" uyarısında bulundu.
Cep telefonundan internet kullanırken, devletin sunduğu güvenli internet hizmetlerinden yararlanılabileceğini dile getiren Sağıroğlu, "Bu hizmetler operatörler aracılığıyla kullanıcıya ücretsiz olarak sağlanıyor. Burada çocuk filtresi, yetişkin filtresi gibi farklı kategorilerde filtreler var ve bu filtreler birtakım verilerin size zarar vermesini engelliyor. Ama toplumda bunu bilen kullanıcı sayısı yeterli seviyede olmadığı için güvenli internet kullanımı az" diye konuştu.
AA