Yapay zeka sisteminin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) görülen yüzlerce davanın sonucunu doğru tahmin edebildiği bildirildi.
BBC'de yer alan habere göre, Londra Kolej Üniversitesi (UCL), Sheffield ve Pennsylvania üniversitelerinden bilim insanlarının geliştirdiği yapay zeka sistemi, AİHM'de görülen davaların ne şekilde karara bağlanacağını yüzde 79 oranında doğru tahmin edebiliyor.
Uzmanlarca, gazetecilik, hukuk ve muhasebe alanlarında giderek yaygın şekilde kullanılan yapay zekanın, adli davalardaki ince farkları algılayamadığı belirtilirken, çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, yakın zamanda avukatlara gerek kalmayacağının söylenemeyeceğini kaydediyor.
Her bir dava dosyası için, "ihlal" veya "ihlal değil" kararını verdi
Araştırmanın başındaki UCL'den Dr. Nikolaos Aletras, "Her ne kadar heyecan verici olsa da yakın zamanda yapay zekanın hakim ve avukatların yerini alacağını düşünmüyoruz. Çalışmamızın, davaların belirli bir karara bağlanmasında hızlı ve etkili modelleme yapılmasına yardımcı olacağını düşünüyoruz." dedi.
Aletras, çalışmanın özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) ihlali nedeniyle açılan davaların aydınlatılmasında önemli katkıları olabileceğine dikkati çekti.
Çalışma kapsamında, AİHS'in işkence yasağıyla ilgili 3'üncü, adil yargılamayla ilgili 6'ncı ve özel hayata saygıyla ilgili 8'inci maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle açılan 584 davanın, İngilizce veri kümeleri sisteme girildi.
Temel haklarla ilgili olmaları ve yeterli miktarda veriye ulaşılabilmesi nedeniyle seçilen söz konusu davalarla ilgili algoritmalar oluşturan yapay zeka sistemi, metinlerdeki modellere göre her bir dava dosyası için, "ihlal" veya "ihlal değil" kararını verdi.
AA