"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Daha çok yeşil için daha çok mücadele

15 Mayıs 2018, Salı 00:31
Yeşil alan sıralamalarında sonlarda olan Türkiye’ye dünyadan çağrılar gelmeye devam ederken gözler Bonn’daki İlklim Değişikliği Konferansında idi. Ertelenen Konferanstan, “Trump’ın koymaya çalıştığı hiç bir engel iklim hareketinin ilerlemesini engelleyemeyecek” mesajı yükseldi.

Yeşil sevdalılarının merakla takip ettiği Almanya’nın Bonn şehrinde gerçekleştirilen İklim Değişikliği Konferansı ertelendi. 30 Nisan’da başlayan ve 10 Mayıs’ta sona eren İklim Konferansı, Eylül ayında Tayland’ın başşehri Bangkok’ta toplanacak. Bonn’da gerçekleştirilen konferansın ana gündem maddesi, 2020’den itibaren geçerli olacak olan Paris Anlaşması yürürlüğe girmeden önce, bir kurallar kitabı oluşturmak. BBC haberi verirken, BM İklim Şefi Patricia Espinosa’nın hayal kırıklılığını belli etmemeye çalıştığına dikkati çekti. Patricia Espinosa ise medyaya yaptığı açıklamada “Bu oturumdan tatminkâr bir çıktı elde ettik, ama çok çok açık ki önümüzdeki aylarda yapacağımız çok fazla işimiz var. Aralık ayında Polonya Katowice’de gerçekleştirilecek olan taraflar konferansında iyi bir sonuç alabilmek için ilerleme sürecini daha da hızlandırabilmeliyiz ” dedi. 

Trump bu işi bozamaz

Bonn Konferansı’nın tıkanmasındaki en büyük gerekçelerden birinin de ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilmiş olması olduğu vurgusu yapılıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hatırlattığı üzere Birleşik Devletler iklim müzakerelerine katılmaya devam ediyor. Bu arada Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (UNFCCC) göre ABD, Kasım 2020 tarihine kadar Paris Anlaşması’na sadık kalmak zorunda. Bu arada en çok karbon emisyonu üreten ülkeler arasında anılan Çin ve ABD, kural kitabının oluşturulmasında kolaylaştırıcı sıfatıyla yer alıyor. Öte yandan ABD merkezli STK Duyarlı Bilim İnsanları Birliği, (Union For Concermed Scientists) ABD delegasyonunun bir elinin arkadan bağlı olduğunu söylüyor. Zira, Trump yönetimi kendi eğilimleriyle, özellikle fosil yakıt kullanımıyla ilgili, uyuşmayan bütün maddeleri görmezden geliyor ve asla müzakere etmeye yanaşmıyor. Şirketlere gözlemcilik yapan STK Kurumsal Sorumluluk (Corporate Accountability) medya direktörü Jesse Bragg, “ABD ve fosil yakıt taraftarı müttefikleri gene tarihin yanlış tarafında yer alarak çıkarlarını halkın ve gezegenin önüne koydular. Ama bugünkü gelişmeler gösteriyor ki ABD’nin koymaya çalıştığı hiç bir engel iklim hareketinin ilerlemesini engelleyemeyecek” diyor.

Uzlaşma zora sokuluyor

Bonn Konferansı’nda en çok rahatsızlık oluşturan konulardan biri de özellikle fosil yakıt lobilerinin bir iklim konferansında kürsü sahibi ve söz hakkının olması. Çok sayıda ülke fosil yakıt firma temsilcilerinin çıkar çatışması sebebiyle iklim konferansına dahil edilmesini istemiyorlar. Muhalif ülkeler bu konunun bir gündem maddesi olarak ele alınmasını istediyse de BM İklim Sekreteryası bu başlığı resmî gündemin dışında tuttu. Çok sayıda uzman, BM’nin bu tavrının uzlaşmayı zora soktuğuna işaret ediyor.

Türkiye sondan ikinci

Dünya üzerindeki 50 popüler şehir arasında yapılan araştırmaya göre, kişi başına 410.8 metrekare yeşil alan düşen İzlanda’nın başşehri Reykjavik birinci sıraya yerleşirken, İstanbul listenin 49. sırasında yer almıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göre, İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı yasal sınır olan 15 metrekarenin çok uzağında; 8 metrekare civarında. İlçe bazında ise durum daha da kötü.

***

Konuyla ilgili haberler:

'Karbon ayak izi' nedir ve Bediüzzaman Said Nursî’nin 'ayak izi' ne kadardır?

Bugün insanların tüketimleri oranında çevreye verdiği zararlar ölçülerek karbon ve ekolojik ayak izleri numaralandırılmaktadır.

‘Karbon ayak izi’ bir kişinin bir yılda tabiata salınmasına vesile olduğu karbondioksit miktarını ifade etmektedir. Karbonla ilgili olarak yiyecekler, giyecekler seyahatler, özel araçlar, uçak yolculukları, toplu taşım, doğal gaz, petrol ve kömür tüketimleri gibi bölümler ölçü alınmaktadır.

Ekolojik ayak izi ise, bir kimsenin tükettiği tabii kaynakların yeniden üretilmesi için ihtiyaç duyulan kara ve deniz sahasının ölçülmesidir ekolojik ayak izi.

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/karbon-ayak-izi-nedir-ve-bediuzzaman-said-nursi-nin-ayak-izi-ne-kadardir_371170

***

WMO'dan endişelendiren kritik rapor!

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/wmo-dan-endiselendiren-kritik-rapor_415295

Küresel ısınma tehdidi büyüyor

Son zamanların üzerinde en sık konuşulan konularından birisi de küresel ısınma. Dünyanın tehdit altında olduğunu belirten uzmanlar “küresel ısınma ruh sağlığımızı da bozuyor” dedi.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/kuresel-isinma-tehdidi-buyuyor_408498

Haber Merkezi

Etiketler: yeşil, tabiat
Okunma Sayısı: 1713
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı