Çin Bilimleri Akademisi (CAS) okyanusların 2017'de son yılların en sıcak dönemini geçirdiğini açıkladı.
CAS Atmosferik Fizik Enstitüsünün araştırmasına göre, devam eden küresel ısınma nedeniyle okyanuslar geçen yıl, 2015’ten sonra en sıcak dönemini yaşadı.
Okyanusların 2017'de, 1981-2010 yılları okyanus sıcaklık ortalamasının çok üstünde sıcaklık değerlerine ulaştığı belirtilen araştırmada, Atlantik ve Antarktika okyanuslarının da geçen yıl en hızlı ısınan okyanuslar olduğu kaydedildi.
Küresel ısınmada ısının çoğunun okyanuslar tarafından tutulmasının yanı sıra denizlerdeki sıcaklık artışının küresel ısınmanın en belirleyici sinyal olduğu vurgulanan araştırmada bu nedenle kutuplardaki buz tabakalarda erimeler meydana geleceği ve bu erimelerin mevcut okyanus seviyelerini etkileyeceği ifade edildi.
Araştırmada ayrıca deniz seviyesinin 2 bin metre altında yükselen sıcaklığın da okyanus ekosisteminde yaşayan canlıların yaşamlarının tehlikeye attığına dikkat çekildi.
ABD Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesiden (NASA) dün yapılan açıklamada, Dünya'da uzun dönem ısınma trendinin devam ettiği vurgulanarak, 2017'deki küresel ortalama kara sıcaklığının, 1951-1980 yılları arasındaki ortalamaya göre, 0,9 derece daha yüksek olduğu belirtilmişti.
Konuyla ilgili haberler:
WMO'dan endişelendiren kritik rapor!
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/wmo-dan-endiselendiren-kritik-rapor_415295
Küresel ısınma tehdidi büyüyor
Son zamanların üzerinde en sık konuşulan konularından birisi de küresel ısınma. Dünyanın tehdit altında olduğunu belirten uzmanlar “küresel ısınma ruh sağlığımızı da bozuyor” dedi.
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/bilim-teknoloji/kuresel-isinma-tehdidi-buyuyor_408498
'Karbon ayak izi' nedir ve Bediüzzaman Said Nursî’nin 'ayak izi' ne kadardır?
Bugün insanların tüketimleri oranında çevreye verdiği zararlar ölçülerek karbon ve ekolojik ayak izleri numaralandırılmaktadır.
‘Karbon ayak izi’ bir kişinin bir yılda tabiata salınmasına vesile olduğu karbondioksit miktarını ifade etmektedir. Karbonla ilgili olarak yiyecekler, giyecekler seyahatler, özel araçlar, uçak yolculukları, toplu taşım, doğal gaz, petrol ve kömür tüketimleri gibi bölümler ölçü alınmaktadır.
Ekolojik ayak izi ise, bir kimsenin tükettiği tabii kaynakların yeniden üretilmesi için ihtiyaç duyulan kara ve deniz sahasının ölçülmesidir ekolojik ayak izi.
Devamını okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/karbon-ayak-izi-nedir-ve-bediuzzaman-said-nursi-nin-ayak-izi-ne-kadardir_371170
AA