NASA uzay aracı Dawn'ın yörüngesine yaklaştığı cüce gezegen Ceres'ten elde edilen en son fotoğrafta, gökcisminin yüzeyinde esrarengiz ışıklar dikkat çekti. Işıkların buz olma ihtimali düşük kabul ediliyor.
Asteroit kuşağındaki en büyük gök cismi olan Ceres'i gözlemleyen Dawn uzay aracı, cüce gezegenin yüzeyinde volkanik faaliyete işaret ediyor olabileceği belirtilen iki parlaklık tespit etti.
Cücü gezegene 45 bin kiometre mesafeye gelen ve 6 Mart'ta yörüngesine girmeye hazırlanan Ceres, 19 Şubat'ta çektiği fotoğrafta gök cisminin yüzeyinde kaynağı henüz bilinmeyen iki parlak bölge görüntüledi. NASA, ilk gözlemlerde Ceres'in yüzeyinde sadece bir ışık görüldüğünü, en son gözlemde ise iki ışığın belirlenmesinin son derece kafa karıştırıcı olduğunu belirtti.
NASA tarafından yapılan açıklamada bilgi veren Almanya'nın Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsü'nden Andreas Nathues, "Bu tamamen beklenmedik ve sırrını henüz bilmediğimiz bir durum... Daha parlak olan nokta, kameramızla görüntülemek için çok küçük. Ancak küçük olmasına rağmen Ceres üzerindeki en parlak yeri temsil ediyor" dedi.
Gökbilimciler, iki ışık kaynağından yansıyan ışığın yüzde 40'ının Dawn tarafından algılanabildiğine dikkat çekti. Bu durum, üzerine çarpan ışığın yüzde 40'ından fazlasını yansıtan buzun esrarengiz ışıkların kaynağı olma ihtimalini azalttı.
Dawn görevinde yer alan Chris Russell, ışıkların aynı bölgede belirlemesinin 'aktif yanardağlara' işaret ediyor olabileceğini ancak kesin bilgi için çözünürlüğü daha yüksek fotoğrafların gerektiğini söyledi.
Işıkların kaynağı, 6 Mart'tan itibaren elde edilen fotoğraflarda ortaya çıkacak.