ROMATEM Hastaneleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, kollarını ve bacaklarını yeterince kullanamayan hastalar için de çeşitli robotik sistemlerin geliştirildiğini belirtti.
Yürüme fonksiyonuyla ilgili denge, hareket ve koordinasyon bozukluklarını incelemek, yürümeyi engelleyen nörolojik sorunları irdelemek ve tedavileriyle ilgili yeni bilgileri paylaşmak amacıyla düzenlenen Uluslararası Nörorehabilitasyon Kongresi'nde (INEREM), yürüme bozukluklarındaki robotik rehabilitasyon ele alındı.
Çeşitli ülkelerden nöroloji uzmanları ile rehabilitasyon hekimlerinin katıldığı kongrenin bilimsel programı çerçevesinde ROMATEM Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çalıştay yapıldı.
Burada konuşan Prof. Dr. Kalyon, yürüme bozukluklarında robotik yardımı anlattı. Son yıllarda tıbbın çeşitli alanlarında robot teknolojisinden yararlanıldığını belirten Kalyon, robotlar yardımıyla yapılan çeşitli girişim ve ameliyatlarda iyileşme süresinin kısaldığını söyledi.
Bu teknolojinin kullanıldığı alanlardan birinin de rehabilitasyon olduğunu ifade eden Kalyon, şu bilgileri verdi:
"Kollarını veya bacaklarını yeterince kullanamayan hastalar için çeşitli robotik sistemler geliştirildi. Kollarını kullanamayan hastalar için kol robotları, sanal gerçeklik teknolojisi ile birleştirilerek hastaların el ve kol becerilerini artırmayı amaçlamaktadır. Yürüyemeyen hastalar için kullanılan robotik sistemlerde ise bir yürüme bandının üzerinde askılar vasıtasıyla yukarı alınan hastaya, bacakların iki yanına yerleştirilen robotik kısımlar yardımıyla yürüme hareketleri yaptırılmaktadır. Vücut ağırlığı, yürümenin temposu ve şekli bilgisayar programıyla kontrol edilebilmekte, hasta karşısındaki aynadan veya sanal gerçeklik ekranından durumunu izleyebilmektedir."
Sistemin en önemli avantajının normal yürüme kalıbına çok benzeyen şekilde hareketler yaptırması ve beyindeki ilgili merkezlerin sürekli uyarılması olduğunu vurgulayan Kalyon, "Sanal gerçeklik ekranında hasta farklı ortamlarda yürüme hissi algıladığından, tedavi boyunca hiç sıkılmadan yürüyüş egzersizlerini yapma olanağına kavuşmaktadır. Bu yöntemle hastaların iyileşme süreci hızlandığı gibi yürüme şekilleri de normale yakın biçimlerde gelişmektedir" diye konuştu.
"Uzman hekim ve terapistlerle uygulanmalı"
Prof. Dr. Kalyon, inme, omurilik yaralanması, MS, Parkinson, ALS gibi beyin ve omuriliğin ciddi hasara uğradığı durumlarda yeni tedavi yöntemi arayışlarının devam ettiğini söyledi.
Beyin ve omurilik hasarlarını tamamen onaracak kesin tedavi yönteminin henüz belirlenmediğini, bu yöndeki araştırmaların devam ettiğini dile getiren Kalyon, hastaların fonksiyonel kayıplarını giderecek yeni yöntemlerden biri olan robotik rehabilitasyonun önemine değindi.
Kalyon, robotik rehabilitasyonun mutlaka uzman hekim ve terapistler tarafından diğer bilimsel yöntemlerle bir arada uygulanması gerektiğine işaret etti.
Kongrede, felçli hastalardaki aşırı kasılmalar sonucu hareket yeteneği bozulmuş kaslara, ultrason kılavuzluğunda botulinum toksini enjeksiyon uygulama tekniklerinin de sunulduğunu belirten Kalyon, sunumlarda yürüme bozukluklarının tedavisinde kullanılan müzik ve dans tedavilerinin de yer aldığını söyledi.
AA