"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

''Yarıncılar helak oldu''

26 Şubat 2016, Cuma 11:03
Hepimizin zaman zaman kullandığı ama birçok kişinin artık takıntı haline getirdiği 'daha sora yaparım', 'bir ara hallederim' gibi sözcükler büyük bir tehlikenin habercisi aslında. Haberin sonunda, bu kötü özellikten kurtulmak noktasında bazı tavsiyeleri okuyacaksınız.

Kainatın Efendisi Hz. Muhammed (asm) bu hususta önemli bir uyarıda bulunuyor: 

''Yarıncılar helak oldu'' diyor ve tekrar hatırlatıyor Efendimiz (asm): “Böbürlenip kibirlenen, fitnecilik yapan kimse olmayın; iyi, güzel şeylerin ticareti dışında ticaret eden de olmayın. Muhakkak ki, onlar amellerini geriye erteleyen / yarıncı kimselerdir.”

Modern çağ insanlarının hastalıklarından biri olan erteleme; nefis ile mücadele çabasındaki müminlerin de önemli bir problemi haline gelmiştir. Böylece basit bir iş, kurtulması gün geçtikçe zorlaşan, ağır bir sorun olur. 

Seri-üs seyr olan (hızlı hareket eden) bu zamanın insanları gafletle sürekli erteliyor. Ve ne acıdır ki birçok insan fark edemiyor asıl ertelenenin kendi hayatları olduğunu, anbean kabir kapısına yaklaştığını...

Peygamber Efendimizin (asm) veciz bir şekilde ifade buyurdukları 'Alimler peygamberlerin varisleridir' kudsi hakikatine muhatap, büyük İslam alimi Bediüzzaman Said Nursi; Kur'an- Hakim'in nurlu ve hakikatli bir tefsiri olan Risale-i Nur'da, kainatta 'iman'dan sonra en büyük hakikat olarak nitelendirdiği 'namaz'ın önemi noktasında 'erteleme' konusuna da ışık tutacak çarpıcı açıklamalarda bulunuyor:

''Elhasıl: Ey nefis! Bil ki, dünkü gün senin elinden çıktı. Yarın ise, senin elinde senet yok ki ona mâliksin. Öyle ise, hakikî ömrünü, bulunduğun gün bil; lâakal günün bir saatini, ihtiyat akçesi gibi, hakikî istikbal için teşkil olunan bir sandukça-i uhreviye olan bir mescide veya bir seccadeye at.

Hem bil ki, her yeni gün, sana, hem herkese bir yeni âlemin kapısıdır. Eğer namaz kılmazsan, senin o günkü âlemin zulümatlı ve perişan bir halde gider, senin aleyhinde âlem-i misalde şehadet eder. Zira herkesin, her günde, şu âlemden bir mahsus âlemi var.

Hem o âlemin keyfiyeti, o adamın kalbine ve ameline tâbidir. Nasıl ki, âyinende görünen muhteşem bir saray, âyinenin rengine bakar. Siyah ise siyah görünür; kırmızı ise kırmızı görünür. Hem onun keyfiyetine bakar. O âyine şişesi düzgünse, sarayı güzel gösterir. Düzgün değilse çirkin gösterir.

En nazik şeyleri kaba gösterdiği misillü, sen kalbinle, aklınla, amelinle, gönlünle, kendi âleminin şeklini değiştirirsin. Ya aleyhinde, ya lehinde şehadet ettirebilirsin. Eğer namazı kılsan, o namazınla o âlemin Sâni-i Zülcelâline müteveccih olsan, birden, sana bakan âlemin tenevvür eder.

Adeta namazın bir elektrik lâmbası ve namaza niyetin onun düğmesine dokunması gibi, o âlemin zulümâtını dağıtır ve o hercümerc-i dünyeviyedeki karma karışık perişaniyet içindeki tebeddülât ve harekât, hikmetli bir intizam ve mânidar bir kitabet-i kudret olduğunu gösterir.

اَللهُ نُورُ السَّمٰوَاتِ وَاْلاَرْضِ 1 "Allah göklerin ve yerin nurudur." Nur Sûresi, 24:35.âyet-i pür-envârından bir nuru senin kalbine serper. Senin o günkü âlemini, o nurun in'ikâsıyla ışıklandırır, senin lehinde nuraniyetle şehadet ettirir.''

21. Sözün tamamını okumak için tıklayınız;

http://www.yeniasya.com.tr/risaleinur/sozler/#424

Birçok insanın şikayetçi olduğu ama tam anlamıyla da terk edemediği erteleme hastalığını bu yollarla izale edebilirsiniz:

Korku, endişe, konsantrasyon güçlüğü, mükemmeliyetçilik gibi yenilgiye sebep olan problemlerinizin farkına varın. Önce bunları belirleyin.

Zamanınızı verimli şeklide kullanmak için kendinizi disiplin altına alın. Önce yapmak istediğiniz işleri sıralayın. Bu adımlara göre bir zaman çizelgesi hazırlayın düzenli olarak her gün işinizin bir parçasını yapın

Hedeflerinizi, güçlerinizi, zayıf olduğunuz yönleri, değerlerinizi ve önceliklerinizi tanımlayın

Sahip olduğunuz değerlerle eylemlerinizi karşılaştırın. Bu değerler eylemlerinizle tutarlı içinde mi?

Yapacağınız iş veya ödevi, uzun zaman dilimleri yerine kısa, küçük zaman dilimlerinde çalışın. Yapmaktan hoşlandığınız işler ile yapmanız gereken işler arasında bağlantı kurun: ”ödevimi yaptıktan sonra arkadaşlarımla buluşacağım ”gibi.

Başarılarınızın üzerinde durun başarısızlığa takılmayın, 

Küçük gruplar halinde çalışmayı deneyin,

Kendinize gerçekçi hedefler belirleyin,

Çevrenizi değiştirin. Sesleri ve dağınıklığı azaltın. Sadece ihtiyacınızı olduğu malzemeler elinizin altında olsun. Derli toplu olun. Uygun bir ışıklandırma temin edin,

Başka birinin örneğin bir arkadaşınızın durumunuzu kontrol etmesini sağlayın.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 26132
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said Yüksekdağ

    26.2.2016 15:45:10

    Ahir zamanın bir hastalığı maalesef erteleme.. Dindarı da nurcusu da ehli dünyası da bu hastalıktan muzdarip.. halbuki çaresi de belli ama nefse söz geçiremiyoruz.. Bu yüzden nefisleri ıslaha çalışmalıyız.. Bu güzel çalışmada emeği geçenleri tebrik ediyorum..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı