Prof.Dr.Gültekin satışta bulunan içecekler üzerinde yaptığı araştırma sonuçlarını paylaştı
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Gültekin'in sürekli tüketimi bulunan meyveli gazoz ve sodalarda yapmış olduğu araştırmaya göre ''meyveli gazozlarda ve meyve aromalı maden sularında antioksidan olarak C vitamini veya meyve suyu, koruyucu olarak da sodyum benzoat kullanıldığını tespit ettiğini'' belirtti.
C vitamini ile sodyum benzoatın bir arada kullanılmasının ölümcül riskleri bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Gültekin, şöyle konuştu: ÇOK BÜYÜK TEHLİKE VAR "İçeceklerde mikroplar çoğalmasın diye koruyucu maddeler kullanılıyor. Ayrıca konulan bazı maddeler bozulmasın diye de C vitamini ekleniyor. Bu iki madde, yani C vitamini ve koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat, ikisi bir arada olduğu vakit, şayet bekleme esnasında ısıya veya ışığa maruz kalırsa o vakit C vitamini ile koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat birleşiyor ve insanlar için kati, yüzde 100 kanserojen olan 'benzen' denilen madde oluşuyor. Maalesef çok büyük tehlike mevcut.
EN BÜYÜK TEHKİLE: BENZEN
Gültekin, bazı içeceklerde antioksidan olarak C vitamini yerine tabii meyve suyu kullanıldığını, tabii meyve sularında da C vitamini bulunduğunu ve aynı şekilde koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoatla birleşip kanserojen benzen maddesine dönüşebildiğine işaret etti. Gültekin, bunlara ek olarak sodyum benzoatın, DNA'ya da ziyan verme potansiyeli bulunan bir katkı maddesi olduğunu söyledi.
ÜRETİCİ DE BİLMİYOR
Prof. Dr. Gültekin üretici, satıcı ve tüketicileri de uyardı:
-Üretici, C vitamini ve sodyum benzoatı beraber kullanmasın. Formülasyonlarını kolaylıkla değiştirebilirler. Sodyum benzoat yerine diğer bir koruyucu veya C vitamini yerine diğer bir antioksidan kullanabilirler. İkisini bir araya getirmezlerse bu risk ortadan kalkar.
-Bu ürünleri satan market, bakkal veya süper marketler hiçbir içeceği güneşe maruz kalacak şekilde ve yüksek derecede ısınacağı şekilde muhafaza etmesinler. - İnsanlar daimi içtiği içeceklerin içindekiler bölümüne baksın. Benzoik asit veya sodyum benzoat ile C vitamini, başka ismiyle askorbik asit, ikisinin birlikte olduğu ürünleri tercih etmesinler.