Türkiye’de enfeksiyona bağlı ölümler arasında ilk sıralarda yer alan zatürrenin en sık nedenini solunum yollarına girip yerleşen bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar oluşturuyor.
Zatürreden korunmanın kişinin kendi elinde olduğunu söyleyen uzmanlar, kalp ve şeker hastaları, sigara ve alkol kullananlar, astım, bronşit ve KOAH hastaları, bakımsız kişiler, nörolojik hastalar ve 65 yaş üzeri insanlarda zatürreye yakalanma riskinin sağlıklı bireylere göre daha yüksek olduğunu vurguladı.
'12 Kasım Dünya Zatürre Günü' dolayısıyla bu hastalık ile ilgili bilgiler veren Liv Hospital Ankara Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Gülsoy, ''Mikoplazma, virüsler, verem mikrobu ve mantarlar da zatürreye sebep olabilir. Aşırı soğuklardan uzak durmak, sigara ve alkol kullanmamak, kişisel temizliğe önem vermek zatürreden korunmak için büyük önem taşıyor. Tüm bunların yanında en önemli korunma biçimi zatürre aşısı yaptırmak. Mikroplara karşı bağışıklık kazanılan aşıyı beş yılda bir tekrarlamak gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.
Yüksek ateş ve öksürük varsa dikkatli olunmalı diyen Gülsoy, zatürrenin belirtileri noktasında ise şöyle konuştu: ''Yüksek ateş, öksürük, sık ve zorla nefes alma, kirli sarıdan kirli yeşile kadar değişen renkte balgam çıkarma, ilerlemiş vakalarda dudakların morarması, öksürmekle artan sırt ağrısı, kanlı balgam ve uçuklar yer alıyor. Aşırı soğuğa maruz kalma, boğaz ve bronşlarda virüs hastalıklarının süresinin uzaması (Grip, faranjit, bronşit vs.) sigara-alkol kullanımı, kronik hastalıklar (Kalp, şeker, romatizmal) astım, bronşit, KOAH gibi alveol yapısını ve öksürük refleksini bozan akciğer hastalıkları ile nörolojik hastalıklar, vücut direncini düşüren tümöral hastalıklar ve bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar da risk faktörleri arasında.''
‘Ölüme sebep olabilen tehlikeli bir hastalık olan zatürrede tedavi kadar korunmak da önemlidir.’ diyen Gülsoy, ''Zatürre aşısıyla hastalığa sebep olan mikropların birçoğuna karşı bağışıklık kazanılır. Aşı risk gruplarına beş yılda bir tekrarlanarak yapılabilir. Kalp hastaları, şeker hastaları, sigara ve alkol kullananlar, astım, bronşit ve KOAH hastaları, bakımsız kişiler, nörolojik hastalar, 65 yaş üzeri insanlarda zatürreye yakalanma riski sağlıklı bireylere göre daha yüksektir. Ayrıca bağışıklığı baskılayıcı tedavi görenler ve AIDS'li hastalar da aşılanmalıdır.'' şeklinde konuştu.
Zatürreden korunmak için uzmanların önerileri ise şu şekilde:
-Aşırı soğuklardan korunun.
-Sigara ve alkolden uzak durun.
-Özellikle soğuk havalarda havasız ve kapalı ortamlarda mikroplar daha kolay yayılıp bulaştığı için buralara girmeyin ya da sık sık havalandırın.
-Solunum yollarında olan hastalıklar için beklemeden hekime başvurun.
-Kişisel hijyen her zaman önemlidir. (Öksürürken ağıza mendil tutup onu hemen çöpe atın, ağız-burun temizliği yapın, öksürünce hemen ellerinizi sabunlayın)