"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Geleneksel ve tamamlayıcı tıp bilimsel zemine çekilmeli'

09 Mart 2019, Cumartesi 15:45
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bilimsel, merdiven altı olmayan, gerçek klinik sonuçları elde ederek hekim eliyle yapacağımız uygulamaların yurt dışında da hasta turizmine ciddi katkısı olacağını düşünüyorum." dedi.

Bakan Koca, 2. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi'nin (GETAT) İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında, sağlık muhabirleriyle bir araya geldi.

Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Koca, bir soru üzerine, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını, pozitif bilimin bulunduğu hastanelerde ve tıp eğitiminde birlikte, özellikle de kanıta dayalı olarak uygulamaların hekim eliyle yapılmasının daha sağlıklı olacağını söyledi. 

Koca, "Bundan böyle birçok üniversitede, merkezde klinik çalışmalara izin vererek, uygulamanın da güvenilirliğini sağlamış olacağız. Bunları, bilimsel zemini olan uygulamalara dönüştürmek gerekiyor. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını, klinik çalışma ve bilimsel veriye kavuşturmakla sağlık turizmi için de uygun bir zemin yakalamış oluruz. Bu çerçevede de ben çok öne çıkacağımızı, ne kadar bilimsel, merdiven altı olmayan, gerçek klinik sonuçları elde ederek hekim eliyle yapacağımız uygulamaların yurt dışında da ciddi hasta turizmine katkısı olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının, sağlık maliyetinin azaltılmasına yönelik katkı sağlayıp, sağlamayacağının sorulması üzerine Bakan Koca, klinik araştırmalarla ilgili yönetmeliğin çıkmış olmasının bundan sonraki süreçte her geçen gün bu uygulamalar ve bunlar zemininde birtakım ilaç ve benzeri yaklaşımların her geçen gün reçete edilmesine de zemin oluşturacağını dile getirdi.

"Önemli olanın vatandaşın tercihi"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Geleneksel ve tamamlayıcı tıp ile modern tıp arasında bir rekabet var. Bunlar nasıl barışacak?" şeklindeki soruya da şu cevabı verdi:

"Bu son derece önemli bir konu. Bir kırılma noktası. Aslında bizim yapmak istediğimiz de tam bu noktada bir çözüm şekli geliştirmek. Ön planda bu uygulamaları sürdürenlerin kanıta dayalı, bilimsel bir zeminde çalışmalardan yer yer uzak kalmışlıkları, bu uzak kalmışlığı gören pozitif, modern bilim öğretisiyle biz hekimlerin de yaklaşımı da daha bir uç noktada olmak durumunda kalıyor. Bunun buluşma yeri bu çalışmaları bilimsel zemine çekmektir. Yani dünya literatürü belli, kanıta dayalı nasıl bir uygulama yapılabilirin ölçüsü belli.

Araştırmaların, çalışmaların önünün açılması için sadece araştırmalarla ilgili merkezlerde, eğitim kurumlarında çalışmalar noktasında yeterli sayıya erişmek için geri ödeme kurumunun bu uygulamaların ücretlerini ödemesi gerektiğine inanıyorum. Bu durumda yoğun sayıyla yapılabilecek bilimsel, kanıta dayalı noktaya biz ne kadar çekebilirsek barış o kadar kolay olur. Bu işi yapanlar bilimsel zemine gelmek durumunda kalır, bilimsel zeminde olanlar da bu zeminde ortaya konan çalışmaların sonucunu uygulamak durumunda kalır diye düşünüyorum."

Ulusal Beslenme Konseyi 

Bir gazetecinin, kanıta dayalı beyanı olmayanlarla ilgili Bakanlığın uygulamasını sorması üzerine de Koca, şu açıklamalarda bulundu:

"Kısmi tartışıldı ama çok gündeme gelmedi ama bundan sonraki uygulamalarıyla daha çok gündeme gelecek olan Ulusal Beslenme Konseyi. Bu çok önemli. Ulusal Beslenme Konseyi'ne biçtiğimiz rolü eğer gerçekten orada uygulayabilir olursak, tuz ve benzeri, birçok konuda ilgili, yetkin olan otoritelerin bir araya getirilerek daha güvenilir ve kanıta dayalı, net, ne söylenmesi gerekiyorsa söyleyebilecek bir konseyden bahsediyoruz. Ben o durumda bu konuların biraz daha farklılaşacağını düşünüyorum. Konsey bunu yapmalı, özellikle dünya literatüründe kanıta, veriye dayalı tartışarak ortaya koydukları bir yaklaşıma, birileri de kanıta dayalı olarak konuşabiliyorsa hakkı olur. 'Ama ben böyle düşünüyorum.' derse ama o sadece öyle düşünmekle kalır diye düşünüyorum." 

AA

Etiketler: sağlık, tıp, bilim, Türkiye
Okunma Sayısı: 1368
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı