GATA’da cerrahi branşlar (Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Üroloji Ana Bilim Dalı) tarafından çeşitli ameliyatların gerçekleştirilmesi maksadıyla, 2011 yılından itibaren envantere giren 'Robotik Cerrahi Sistemi'nden istifade ediliyor.
GATA Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nda ilk kez 'Üreterovezikal Birleşke Darlığı' (Böbreklerden mesaneye giden kanalların mesaneyle birleştiği noktadaki darlık) olan 5 yaşındaki bir çocuk 'Robotik Cerrahi Sistemi' ile ameliyat edildi. Prof. Tbp. Alb. Yusuf Kibar başkanlığındaki ekip tarafından 26 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirilen ameliyat, söz konusu hastalık nedeniyle Türkiye’de bugüne kadar yapılan ameliyatlar içerisinde gerçekleştirilen en genç vaka özelliğini taşıyor.
Ayrıca GATA’da, 'Vezikoüretral Reflülü' iki çocuğa da (9 ve 11 yaşlarında) Robotik Üreteroneosistostomi ameliyatları yapıldı. GATA Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı; çocuklara yönelik yaptığı bu ameliyatlarla, Türkiye’de 'Robotik Ürolojik Ameliyat' yapılan iki merkezden biri haline geldi.
ORGANLARI 6 HASTAYA NAKLEDİLDİ
Yine 19 Kasım 2014 tarihinde geçirdiği trafik kazası sonrası tedavi edildiği GATA Yoğun Bakım Servisi'nde ertesi gün beyin ölümü gerçekleşen Özcan Aslan'ın organları, ailesinin onayı ile altı hastaya nakledildi.
Ayrıca, GATA Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda, 19-20 Kasım 2014 tarihlerinde minimal invaziv robotik cerrahi yöntem ile iki hastaya kalp içi kulakçıklar arasındaki kirli kan ve temiz kanın karışmasına neden olan delik kapatma, iki hastaya ise bu deliğe ek olarak akciğerden kalbe kan getiren toplardamarlardan ikisinin, hatalı olarak açılmakta olduğu bölgenin normal pozisyonuna yönlendirilmesi ameliyatları yapıldı.