Dünya Sağlık Örgütü, Hindistan'ın sağlık sistemini çökme noktasına getiren "Hint varyantının" en az 17 ülkede tespit edildiğini açıkladı.
İlk kez Hindistan'da ortaya çıkan çifte mutasyona uğramış "B.1.617 varyantı" Hindistan'da günlük vaka sayısının rekor seviyelere yükselmesine sebep oldu.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) haftalık salgın bildiriminde yaptığı açıklamada, bin 200'den fazla gen diziliminde tespit edilen 'Hint varyantının' dünyada en az 17 ülkede ortaya çıktığını ifade etti.
Açıklamada, varyantın bulunduğu örneklerin çoğunun, "Hindistan, İngiltere, ABD ve Singapur'dan geldiği belirtildi. Bütün ülkelerin adı verilmese de Belçika, İsviçre ve Yunanistan gibi birçok Avrupa ülkesinde Hint varyantının ortaya çıktığı biliniyor.
GISAID veritabanına sunulan sekanslara dayanan ilk DSÖ modellemelerine göre, "B.1.617'nin Hindistan'da dolaşan diğer varyantlardan daha yüksek bir büyüme oranına sahip olduğunu ve daha fazla bulaşıcı olduğunu gösteriyor.
Hint varyantı DSÖ tarafından "dikkat gerektiren varyant" olarak sınıflandırıldı.
Henüz Brezilya ve Güney Afrika varyantları gibi "endişe verici varyantlar" olarak görülmüyor. Söz konusu kategoriye giren varyantların daha bulaşıcı, daha ölümcül ve aşılara karşı daha korunaklı oldukları biliniyor.
Euronews Türkçe