"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Diş sağlığına çok dikkat etmek gerekiyor

09 Haziran 2015, Salı 13:02
Kale Devlet Hastanesi Diş Hekimi Ece Işık, diş eti hastalıklarının en önemli belirtisinin diş eti kanamaları olduğunu ve tedavi edilmezse ilerleme döneminde dişlerde sallanma ve kayıplar meydana gelebileceğini söyledi.

Diş eti kanamasının, çok önemli bir hastalık olan diş eti iltihabının en önemli belirtisi olduğunu belirten Dt. Işık, “Diş fırçalama sırasında dişlerin ve diş etlerinin uygun şekilde fırçalanmaması halinde, bakteri plaklarının oluşumu söz konusu olur. Bakteri plağının diş etinde enflamasyonu meydana getirmesiyle diş etinde kanamalar olur. Diş eti hastalıklarının en önemli belirtisi diş etinde olan kanamalardır, çünkü sağlıklı olan diş eti, kanama belirtisi göstermez. Bu nedenle dişleri sağlıklı bir durumda sürdürmek için günlük ağız bakımı işlemleri ile (diş fırçalama ve diş ipliği kullanma) bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekmektedir. Eğer diş etleri sağlıklı ise açık pembe renkte, mat ve sıkı bir görünümde olur. Üzerindeki dişi kökünden sıkıca sarar. Dişin konturlarını takip eder. Şişkinlik, enfeksiyon ve kızarıklık olmaz. Diş fırçalama sırasında ve diş ipi kullanımında kolayca kanamaz. Ağızda sızlama şeklinde etkilere neden olmaz.” dedi.

Bakteri plağı, sigara alışkanlığı, genetik etkenler, hormonal değişimler, stres, ilaç kullanımı, dişleri sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı, diyabet hastalığı, beslenme düzensizlikleri, kötü yapılmış dolgular ve kron köprülerin, diş eti kanamasına yol açtığını dile getiren Işık, kanamanın tedavi edilmemesi durumunda çok ciddi sonuçlar ortaya çıkabileceğini söyledi. Ece Işık, “Diş eti kanamaları başladığında bunların tedavi edilmemesi, başlangıçta gingivitis oluşumuna neden olur. Bu rahatsızlık diş eti hastalığının başlangıç aşamasıdır. Diş etleri kırmızı bir renk alır, kanamalar başlar ve diş etleri şişer. Bu aşamada da tedavi edilmediğinde periodontitis adı verilen dokulara ve kemiğe kadar ilerlemiş diş eti hastalığı oluşur. Diş eti hastalıkları içinde ilerleyen aşamalarda oluşan bu rahatsızlık, dişleri destekleyen kemiğe ve dokuya hasar vermeye başlar. İlerleme döneminde dişlerde sallanma ve diş kayıpları meydana gelebilir.” diye konuştu.

Diş eti hastalıklarında uygulanan periodontal tedavinin dişlerin çevresindeki sert ve yumuşak dokulardaki hastalıkları iyileştirmek, bunların oluşturduğu etkileri gidermek için uygulandığını anlatan Dt. Işık, “Diş eti iltihaplarında erken aşamada daha kolay çalışmalarla tedavi sağlanmasına rağmen, ileri aşamalarda periodontal operasyon gerekli hale gelir. Diş etinin çekilmesi, iltihaplanması ve büyümesi halinde, dişle diş eti arasında çene kemiğinde erime olması durumunda meydana gelen cepleri ve kemik erimesini tedavi etmek için yapılan cerrahi işlemler periodontal operasyon olarak tanımlanır. Bu işlemler lokal anesteziyle uygulanır. Sadece diş etini etkileyen sorunlarda, büyüyen diş eti kesilerek ağızdan uzaklaştırılır. Uygulanan operasyondan sonra hastaların diş doktoru kontrollerini ihmal etmemeleri gerekir. İlerlemesi durumunda diş eti kanamalarının diş kayıplarına kadar gideceği dikkate alınarak, zamanında uygun tedavinin uygulanması ve ağız bakımına özen gösterilmesi gerekir. Diş eti kanaması her zaman diş eti hastalığının varlığına işaret eder. Bu nedenle önemsenmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 1998
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı