"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Aşure pişirmenin püf noktaları

22 Ekim 2015, Perşembe 14:28
İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nden Eğitmen Şef Semen Öner de aşurenin yapımındaki bazı püf noktaları şöyle anlattı:

"Aşureyi yaparken buğday, kuru fasulye, nohut ve kullanacaksınız baklayı yani sert olan kuru baklagilleri bir gün önceden ya da birkaç saat önceden pişirmek gerekiyor. Soğuk suyun içine buğdayı dökeceksiniz, hiç karıştırmayacaksınız, buğday kendi kendine 3-4 saat pişecek. Ondan sonra düdüklü tencerede diğer baklagillerle pişireceğiz. Sütle yaparsanız daha beyaz bir aşure elde edersiniz. Suyla yaparsanız biraz daha koyu renk olur. İnciri, pişirirken aşurenin içine atarsanız rengi mutlaka koyu olur. Buğdayın içine şeker attığınız zaman buğday kendini toplayacaktır, yani dirilecektir, o yüzden buğdayın patlamış mısır gibi açılmış olmasına dikkat etmek gerekir. Aşure biraz sulu olursa, işin biraz kolayına kaçarak, nişasta ile koyulaştırabilirsiniz. Ama bu tavsiye ettiğimiz bir durum değil. Diğer kuru meyvelerin son dakika içine atıp bir taşım karıştırılmasını öneririm." 

Aşurenin içeriğindeki kuru baklagillerin besleyici özelliğinden dolayı çok faydalı olduğunu anlatan Öner, şeker dışındaki ürünlerin enerji verdiğini, protein, lif ve karbonhidrat oranın yüksek olması nedeniyle aşure yenildiği gün daha dikkatli beslenmesi gerektiğini belirtti.

AA

Etiketler: aşure
Okunma Sayısı: 2403
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı