Anne sütü ve lösemi arasındaki ilişkinin incelendiği bilimsel araştırma, 6 aydan fazla anne sütü alan bebeklerde lösemi riskinin yüzde 19 azaldığını ortaya koydu.
Bebeğin 6 aydan daha uzun süre anne sütü ile beslenmesi, ciddi bir kan hastalığı olan ve tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilen lösemi riskini yüzde 19 oranında azaltıyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hale Ören, yaptığı açıklamada, löseminin çocukluk çağında görülen kanserler arasında ilk sırada yer aldığını söyledi.
"Türkiye'de her yıl yaklaşık bin 200 çocuğa lösemi tanısı konulduğunu" vurgulayan Ören, çocukların erişkinlerle kıyaslandığında tedaviye daha iyi yanıt verdiğini ve yaşama oranlarının çok daha yüksek olduğunu ifade etti. Ören, çocuklarda lösemiye yol açan faktörlerin kesin olarak belli olmadığının altını çizerek, bazı kalıtsal kemik iliği hastalıklarında, Down sendromu gibi kromozomal bozukluğu olan çocuklarda, doğuştan bağışıklık sisteminde sorun bulunan hastalarda lösemi gelişme riskinin yükseldiğine dikkati çekti.
Anne sütü bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor
Anne sütünün lösemi gelişimini engellediğinin çeşitli bilimsel araştırmalarla ortaya konduğunu vurgulayan Ören, bu konuyla ilgili sekiz ayrı çalışmanın analizine yer verilen "Epidemiology of Childhood acute myeloid leukemia" başlıklı bilimsel değerlendirmede, anne sütünün özellikle bağışıklığı artıran ve enfeksiyonlardan koruyan özelliği nedeniyle lösemi riskini düşürdüğünün belirtildiğini aktardı.
Bu yıl rapor edilen son çalışmada 1960-2014 yılları arasında yayınlanan bu konudaki tüm makalelerin analiz edildiğini ve 18 araştırmanın değerlendirmeye alındığını ifade eden Ören, şunları söyledi:
"Buna göre, 17 bin 500 sağlıklı çocuk ve 10 bin lösemili çocuk karşılaştırıldı. Araştırma sonucunda, 6 aydan daha uzun süre anne sütü alan hastalarda, lösemi gelişme riskinin yüzde 19 oranında azaldığı tespit edildi. Azaltma nedeni de, anne sütünün bebeğin bağışıklık sistemini geliştirmesi olarak belirlendi.
AA