04 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Kaval ustası ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ adayı oldu

TÜRKİYE’NİN 2010 yılı ‘’Yaşayan İnsan Hazineleri’’ arasında yer alan Tokatlı kaval ustası Yaşar Güç, baba mesleğini 30 yıldır başarıyla sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) somut olmayan kültür mirası çalışmaları kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nce bir süre önce belirlenen ‘’Türkiye’nin 2010 Yılı Yaşayan İnsan Hazineleri’’ arasında, Tokatlı kaval ustası Yaşar Güç de bulunuyor.

Ünlü ozan Neşet Ertaş başta olmak üzere aşıklık, cam boncuğu, ebru, tezhip, dokumacılık, bağlama, kıspet ve sipsi yapımcılığı, yazma sanatı, çini sanatı gibi alanlarda usta 15 isim ile birlikte ‘’Türkiye’nin 2010 Yılı Yaşayan İnsan Hazineleri’’ olarak dünyaya tanıtılacak olan kaval ustası Yaşar Güç, bu durumun gururunu yaşıyor.

Tokat’ın Niksar ilçesinde baba mesleğini 50. Yıl Mahallesi Kavalcı Sokaktaki atölyesinde başarıyla sürdüren Güç, 3 katlı evinin altındaki atölyesinde hem kaval üretiyor, hem de çok güzel kaval çalıyor. 10 yıldır Niksar’da yaşayan ve önceki belediye döneminde evinin ve atölyesinin bulunduğu sokağa ‘’Kavalcı Sokak’’ adının verilmesiyle ayrıca gururlanan Güç, mesleğini başarıyla sürdürerek çevresindekilerin takdirini kazanıyor.

42 yaşındaki kaval ustası Yaşar Güç, ‘’Yaşayan İnsan Hazineleri’’ arasında olmanın mutluluğu içerisinde olduğunu söyledi. Mesleğe 12 yaşında başladığını belirten Güç, kaval ve mey ustalığını babasından öğrendiğini, bu mesleğin aileleri açısından 70 yıllık bir kültürü temsil ettiğini kaydetti. Kendisinin 30 yıldır bu mesleği en iyi şekilde sürdürdüğünü anlatan Güç, çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca arşivlere aldığını anlattı. Mesleğe 12 yaşında Başçiftlik ilçesine bağlı Erikbelen Köyünde başladığını, 2000 yılından bu yana da Niksar’da mesleğini yürüttüğünü belirten Güç, ‘’Evimin bir bölümünü atölye olarak kullanıyorum. Bu çalışmalarım Kültür Bakanlığı tarafından UNESCO’ya değer görülmüş ve sunulmuş, UNESCO tarafından kabul görmüştür. Şu an yaşayan insan hazinesi olmanın mutluluğunu yaşıyorum’’ diye konuştu.

“YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ’’ ADAYLARI

TÜRKİYE’NİN 2010 yılı ‘’Yaşayan İnsan Hazineleri’’ adayları şu isimlerden oluşuyor: ‘’Neşet Ertaş (Abdallık Geleneği-Halk Ozanlığı), Yaşar Güç (Anadolu’da icra edilen hortlama kaval-dilli dilsiz), Halime Öğüt (Anadolu’da yaşayan sipsi ve dilsiz kaval), Mahmut Sür (Cam boncuğu), Mehmet Gürsoy (Çini sanatı), Emine Karadayı (Dokumacılık ve doğal boyamacılık), Cemil Kızılkaya (Yazma sanatı), Maksut Koca (Aşıklık), Ali Rıza Ezgi (Aşıklık), Veli Aykut (Aşıklık-Zakirlik), Mehmet Bedel (Sipsi Yapımcılığı ve İcrası), Bekir Tekeli (Bağlama yapımcısı), İrfan Şahin (Kıspet yapımcısı), Uğur Derman (Tezhip), Hasan Çelebi (Hüsn-ü Hat), Fuat Başer (Ebru sanatçısı).’’

04.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.