13 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Oruç sigarayı bırakmak için bir fırsat olabilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, uzun süre dinî motivasyonla aç kalabilen insanların sigara içme aktivasyonundan da uzak kalabileceklerini söyledi.

Pazarlı, uzun saatler boyu tutulan orucun sigarayı bırakmak isteyenlere bir fırsat olabileceğini kaydetti. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mediko Sosyal Merkezi Müdürü, Tütün Kontrolü Koordinasyon Kurulu Başkanı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, Ramazan ayının, sigarayı bırakmak isteyen kişiye motivasyon sağlaması konusunda yardımcı olabileceğini ifade etti.

Pazarlı, “İnsanlar iftardan sonra sigaraya da açlık çekebiliyorlar, ancak oruçluyken uzun saatler boyunca sigara içmeyenlere sigarayı bırakma konusunda bir motivasyon sağlayabilir. Gerçekten sigarayı bırakmak isteyen, bunun için karar veren, bir başlangıç, bir tetikleyici, bir motivasyona ihtiyaç duyan kişiler için Ramazan uygun bir zaman olabilir” dedi.

Sigara bağımlılığının çeşitlilik gösterdiğini, davranışsal, sosyal, bedenen (nikotin) bağımlılığından söz edilebileceğini vurgulayan Pazarlı, bu sebeple sigarayı bırakmak isteyenlerin desteğe ihtiyacı olabileceğini dile getirdi. Bazı insanların sosyal ve davranışsal bağımlılıklarının baskın olduğunun altını çizen Pazarlı, şu bilgileri verdi:

“Bu tür bağımlılık gösteren kişilere çok ciddi bir motivasyon olur ve sigarayı birden yardım almadan da bırakabilirler. Oruç böyle bir motivasyonu oluşturabilir. Bazı insanların nikotin, bedensel bağımlılığı farklı bir boyuttadır onlar da desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacı hekimle birlikte belirleyebilirler.”

Sigarayı bırakma konusunda hekim yardımı da alınabileceğini dile getiren Pazarlı, “Oruçluyken nasıl gün boyu aç duruyorsunuz ve iftarda açlığınızı gideriyorsanız, sigara içenler de nikotin açlığı çekebilir. Bu sebeple bazı kişileri zorlayacak nikotin ihtiyaçlarını da bir takım medikal tedavilerle yerine koymak mümkün. Oruç sigara içenlerin ağız alışkanlığı bakımından da faydalı. ‘Oruç bitti, iftar vakti geldi ne yapacağım’ diyen insanlar için de o döneme denk gelen nikotini yerine koyma tedavileri iyi gelecektir” diye konuştu. Sakarya / cihan

13.08.2010


Kalp hastaları kontrolü ihmal etmemeli

ÖZEL Birleşik Sağlık Kurumları (BSK) Aydın Anka Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümü, kalp hastalarının Ramazan’da hangi şartlarda oruç tutabilecekleri hakkında bilgi verdi.

Uzman Dr. Tünay Kurtoğlu, “Sağlıklı bireylerde orucun tıbbî açıdan yararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Oruç tutmak kan yağlarını düzenlemekte ve iyi huylu olarak bilinen (HDL) kolesterol düzeyini olumlu yönde etkilemektedir, ancak kalp hastalarının oruç tutarken daha dikkatli olmaları gerekir” dedi. Kalp hastalığı bulunanlarda oruç tutulması konusunda dikkatli olunması gereken noktalar bulunuyor. Bunların başında da koroner kalp hastalığı belirtileri bulunan göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntısı geliyor. Doktor kontrolünden geçmemiş veya teşhis koyulmuş ve tedavi edilmemiş koroner kalp hastalığı olan kişilerin Ramazan ayında oruç tutmaları sırasında sorunlar yaşandığına dikkat çeken Uzman Dr. Tünay Kurtoğlu, “Bu nedenle böyle kişilerin doktor kontrolü altında oruç tutmaları uygundur. Oruç tutacak kişinin Ramazan ayını dinlenerek mi, az çalışarak mı geçireceği, nerede ne şartlarda çalıştığı, sıvı ve elektrolit kayıpları için önemli bir etkendir. Artık pek çok ilâç günümüzde günde tek doz almakla etkili hale getirilmiş olmakla birlikte yine de sıcak havalarda 15-16 saati bulan oruç süresinde ilâç alınmaması, bazı hastalar için sakıncalı olabilir. Kişilerin çalışma ortamları da önemlidir” dedi.

13.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.