12 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Böceğin seçtiği meyve ve sebzeyi tercih edin

UZMANLAR, genelde alış verişte alınmayan böcek hasarlı meyve ve sebzelerin, hormon kullanımı bakımından bir ön testten geçmiş oldukları için tüketimde onların tercih edilmesi gerektiğini bildirdiler.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, bilimsel anlamda bitkisel hormonun, bitkinin belirli bir yerinden sentezlenen ve çok düşük dozlarda bitkinin büyüme ve gelişmesi üzerine etkili olan maddeler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kadıoğlu, hormonların çok düşük dozlarda etkili olduklarından, aşırı kullanıldıkları zaman hem uygulanan bitkiye hem de bitkiyi tüketen canlılara zararlı etkilerde bulunduklarını belirterek, ‘’Bu nedenle hormonların uygulama dozunun ve zamanının bilinçli olarak belirlenmesi, zararlı etkilerini önemli ölçüde ortadan kaldırır’’ dedi. Meyve ve sebzelerin hormonlu olup olmadığını veya toksik seviyede hormon biriktirdiğini dış görünüşlerinden anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. Kadıoğlu, ‘’Genelde halk arasında üzerinde bir çıkıntı oluşturmuş meyve veya sebzeler hormonlu olarak nitelendirilir. Bu çıkıntılar hormonlara bağlı olmayan gelişim bozukluklarından da kaynaklanabilir’’ diye konuştu.

“GELENEKSEL OLARAK YETİŞTİRİLEN SEBZE VE MEYVELERİ TÜKETMELİYİZ’’

Prof. Dr. Kadıoğlu, bu sebeple bir ürünün hormon içerip içermediğinin, ancak gelişmiş laboratuvarlardaki analizlerle anlaşılabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: ‘’Sirke içinde belirli bir süre bekletme gibi uygulamalar tavsiye edilmekle birlikte, bitkilerin hormonlardan arındırılabilmesi için etkili bir metot henüz mevcut değildir. Bununla birlikte herhangi bir böcek veya benzer organizmalar tarafından hasar oluşturulmuş meyve ve sebzelerin hormon ve ziraî ilâç birikim seviyelerinin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum halk arasında kullanılan hormonsuz bitki konusunda bize bir fikir verebilir.’’ Hormon kullanımıyla ilgili üreticilerin daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, şunları kaydetti: ‘’Genelde pazar çantalarımıza koymadığımız böcek hasarlı meyve ve sebzeler, bir ön testten geçmiş oldukları için tüketimde onları tercih edebiliriz. Kırsal kesimlerde organik tarım tekniği ile geleneksel olarak yetiştirilen sebze ve meyveleri daha çok tüketebilme yollarını aramalıyız. Kırsal kesimlerde bu şekilde meyve ve sebzeler çürümeye terk edilmektedir. Bunların kışın tüketilmek üzere kurutulması, dondurulması veya marmelatlarının hazırlanması yararlı olur.’’

12.07.2010


Şehirde ve açıkta yetiştirilen sebze sağlık açısından riskli

SAKARYA Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Özdemir, taşıt trafiğinin yoğun olduğu yerlerde yetiştirilen sebzelerin sağlık açısından risk oluşturabileceğini söyledi. Atmosferik kaynaklı kirletici olan kurşunun yağışlarla birlikte bitkilerin yapraklarına ve meyvelerin üzerine düştüğünü kaydeden Özdemir; “Biz her ne kadar kurşunsuz benzin kullansak bile bunların içinde bir miktar kurşun var. Bunlar yakılınca atmosfere, atmosferden de ister istemez yeryüzüne bitkilerin üzerine düşüyor. Kurşunun organik maddelere bağlanma afinitesi yüksek. Yıkamakla da geçmiyor. Bu bitkileri tüketmek insan sağlığı için risk oluşturuyor” dedi. Özdemir, önceki yıllarda yaptıkları bilimsel bir çalışmada, taşıt trafiğinin yoğun olduğu alanların yakınındaki meralarda otlatılan ineklerin sütlerindeki kurşun düzeyinin, Türk Gıda Kodeksi standartlarının iki kat üzerinde olduğunu, şehir merkezinde otlatılan ineklerde de bu oranın üç katına çıktığını hatırlattı. Özdemir, benzer durumun sebzelerde de olabileceğini dile getirdi.

12.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.