18 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Kırgızistan’da kaos sürüyor

Kaos bölgesinden gelen ve olayları bizzat yaşayanlar ölü ve yaralı sayısının basına yansıyanının çok daha üzerinde olduğunu dile getiriyor. Çatışmaların yaşandığı Oş’a nazaran biraz dikkatlerin dışında kalan Celâlabad'da, kentin yağmalandığı, birçok işyerinin yakıldığı ve kentte ciddî mânâda gıda sıkıntısının yaşandığı belirtiliyor. Oş’ta ise son günlerde rehin alınan kişilerin yakınlarından fidye istendiği bildiriliyor.

Celalabat’ta yağma, Oş’ta rehin alma

KIrgIzİstan’In güneyindeki Oş ve Celalabat vilayetlerinde yaşanan etnik çatışmalarda bilânço giderek artıyor. Kırgızistan Sağlık Bakanlığı iki vilayetteki ölü sayısının dün sabah itibariyle 191’e ulaştığını açıkladı. Bölgedeki etnik çatışmalardaki yaralı sayısı ise bin 971 olarak kaydedildi. Ölülerin 150’ye yakını Oş şehrinde, geri kalanı ise Celalabat’tan. Bölgeden gelen ve olayları bizzat yaşayan insanlar ise ölü ve yaralı sayısının basına yansıyanının çok daha üzerinde olduğunu dile getiriyor. Bu arada etnik çatışmaların yaşandığı Oş’a nazaran biraz dikkatlerin dışında kalan Celalabat’ta durumun çok daha vahim olduğu belirtiliyor. Şehrin yağmalandığı ve birçok iş yerinin yakıldığı ve şehirde ciddî mânâda gıda sıkıntısının yaşandığı belirtiliyor. Çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 12 bin kişinin Celalabat’tan Özbekistan tarafına geçtiği belirtiliyor. Durumun biraz sakinleştiği Oş’ta ise son günlerde rehin alma olaylarının başladığı ifade ediliyor. Bazı grupların rehin aldığı insanların yakınlarından fidye istediği iddia ediliyor.

BM: 400 BİN KİŞİ EVİNDEN OLDU

Bİrleşmİş Milletler, son tahminlere göre, Kırgızistan’ın güneyindeki etnik çatışmalardan dolayı 400 bin kişinin yerinden olduğunu bildirdi. BM İnsanî İşler Koordinasyon Bürosu sözcüsü Elisabeth Byrs, BM kuruluşlarının son tahminlerine göre, Kırgızistan’ın güneyinde geçen hafta başlayan şiddet olaylarının ardından en az 400 bin kişinin evinden olduğunu ve mülteci durumuna düştüğünü belirtti. 300 bin kişinin ülke içinde yer değiştirdiğini tahmin ettiklerini söyleyen sözcü, komşu Özbekistan’a sığınan mülteci sayısının da sadece yetişkinler sayıldığında 75 bin ila 100 bin olduğunu kaydetti.

GEÇİCİ HÜKÜMET: OLANLAR TERÖRDÜR

KIrgIzİstan’dakİ geçici hükümet, ülkenin güneyindeki çatışmaların “terör olayı” olduğunu belirterek, suçluları yakalayıp cezalandıracaklarına söz verdi. Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, bütün ülke halkının bu “trajik” olaylardan etkilendiği kaydedilerek, can güvenliği sağlanamadığı için halktan af dilendi. Olaylardan eski yönetimin sorumlu tutulduğu açıklamada, bu kişilerin kuzeyde de provokasyonlara hazırlandığı kaydedilerek, halk uyarıldı.

18.06.2010


 

AP, İSRAİL’İ KINADI

Avrupa Parlamentosu, İsrail’i Gazze’ye insanî yardım götüren gemilere düzenlediği saldırıdan dolayı kınadı.

AP siyasî gruplarca ortaklaşa hazırlanan, Gazze’deki insanî durum ve İsrail’in son saldırısına ilişkin karar tasarısı, 56 aleyhte ve 56 çekimser oya karşı 470 oyla kabul edildi. Kararda, İsrail’in saldırısı ‘’uluslar arası hukuk ihlâli’’ olarak değerlendirildi. Saldırıyla ilgili ‘’uluslar arası tarafsız bir soruşturmanın’’ açılması istenen kararda, AB ülkelerinin bu konuda gerekli katkıyı vermeleri çağrısı yapıldı. Kararda, İsrail’den, Gazze ablukasını derhal kaldırması ve AB ülkelerinin de Gazze’ye giden kapıların sürekli açık tutulması için gerekli girişimlerde bulunması istendi. Filistin’e yönelik malî ve ekonomik yardımın arttırılması gerekliliğine işaret edilen kararda, İsrail ile Filistin arasında doğrudan görüşmelerin başlaması ve AB’nin bu konuda da gerekli desteği vermesi tavsiye edildi.

18.06.2010


 

Gazze’ye abluka hafifliyor

İsraİl, Gazze’ye karadan uyguladığı ablukayı hafifletme kararı aldı. İsrail kabinesi, dünkü toplantısında, abluka altında tuttuğu Gazze’ye karadan mal girişine uyguladığı kısıtlamaları gevşetme kararı aldı.

Kabineden yapılan açıklamada, sivillere yönelik daha fazla mal girişine izin verilmesinin kabul edildiği, sivil projeler için uluslar arası denetim altında inşaat malzemesinin de girişine izin verildiği belirtildi. Açıklamada, İsrail’in Gazze’ye denizden uyguladığı ablukaya değinilmedi. İsrail, Hamas yönetimindeki Gazze’ye yardım götüren gemilere 31 Mayısta düzenlediği kanlı saldırıdan sonra uluslar arası toplum tarafından Gazze’ye uyguladığı ablukayı kaldırması için baskı görüyordu. İsrail, 9 Türk’ün öldüğü saldırıdan sonra artan baskılar üzerine iki uluslar arası gözlemcinin de bulunduğu kendi araştırma komisyonunu kurduğunu açıklamıştı.

HAMAS: YETERLİ DEĞİL

Hamas, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı kara ablukasını gevşetme kararını önemsemedi. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, girişine izin verilecek bazı malların “önemsiz ve ikincil” olduğunu söyledi. Zuhri, “İhtiyaç duyulan şey ablukanın tamamıyla kaldırılması. Mallar ve insanlar serbestçe girip çıkabilmeli. Gazze’nin özellikle inşaat malzemesine ihtiyacı var ve bunların girişine sınırlama olmaksızın izin verilmeli” diye konuştu. Bu arada, bölgeye giren malların dağıtımından sorumlu Filistinli koordinatör Raid Fettuh, İsrail’in onayladığı malların bütün gıda maddeleriyle oyuncaklar, kırtasiye malzemesi, mutfak eşyası, yatak ve havlu olduğunu söyledi.

18.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.