Kırmızı ette fiyat artışının sebebi üretim düşüklüğü |
Kirmizi et fiyatlarındaki artışın temel sebebinin Türkiye’de koyun, keçi ve sığır sayısını hızla azalmasına bağlı üretim düşüklüğü olduğu, hayvan varlığındaki erozyon durdurulmadıkça sorunun büyüyerek devam edeceği kaydedildi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen ‘’Kırmızı Et Bunalımı’’ konulu panelde, Türkiye’de hayvansal üretim, hayvan sayıları, kırmızı et fiyatlarındaki artış ve ithalat konuları ele alındı. Panelde, Türkiye’de kırmızı et fiyatlarının yükselmesinin sorumlusunun sığır yetiştiricileri ya da besiciler olmadığı ifade edildi. Fiyat artışının temel nedeninin Türkiye’de koyun, keçi ve sığır sayısının hızla azalmasına bağlı üretim düşüklüğü olduğu vurgulanan panelde, hayvan varlığındaki erozyon durdurulmadıkça, sorunun büyüyerek devam edeceği belirtildi. Sığır sayısını artırmayı öngören bir politika izlenirken süt fiyatlarının düşmesinin de önlenmesi gerektiğine işaret edildi. Et ve Balık Kurumu (EBK) aracılığıyla yapılacak ithalat konusuna değinilen panelde, ithalatta bu denli hızlı ve kararlı olunmasının ilgili çevrelerin çoğunda önce kasaplık sığır ardından da et ithalatını sürekli kılacak bir girişim olarak değerlendirildiği kaydedildi. Bu yolun açılmasının Türkiye’yi sadece kırmızı ette değil, sütte de üretimsizliğe iteceği, böylece kırsal alanda zaten yükselmekte olan işsizlik ve açlığın iyice artacağı, et ve süt fiyatlarının da kısa sürede bugünkü değerlerinin üstüne çıkacağı görüşü dile getirildi. |
27.05.2010 |