Güncel |
Köydeki lezzet korunacak |
ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün Birleşmiş Milletler (BM) destekli projesinde, proje elemanları, Türkiye’yi karış karış gezerek, kuraklığa, yüksek tuzluluk oranı ve hastalıklara dayanıklı, yüzde 100 tabiî sebze ve meyve tohumlarını toplayıp koruma altına alıyor. ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız Daşgan, küresel ısınma ve kuraklığın evrensel sorun olduğunu, muhtemel bir kuraklığa hazırlık için BM’nin öncülüğünde yapılan çalışmaya katıldıklarını bildirdi. BM Kalkınma Programının çağrısına uyarak, Türkiye’nin iklim değişikliğine uyum kapasitesinin geliştirilebilmesi için projeler hazırlandıklarını ifade eden Daşgan, ‘’BM, sunulan 140 proje içerisinden 18 projeye destek kararı aldı. Bu projelerden 4 tanesi Çukurova Üniversitesi’nden çıktı. Bunlardan biri benim yürütücülüğümdeki köyümün sebze ve meyvesini kapsayan proje’’ dedi.
KIYIDA KÖŞEDE KALMIŞ ÇEŞİTLER
Daşgan, Bahçe Bitkileri Bölümü olarak hazırladıkları proje kapsamında, muhtemel bir kuraklık ve bunun sebep olacağı topraktaki yüksek tuzluluk oranı ile hastalıklara dayanıklı ve yüzde 100 tabiî sebze ve meyve tohumluklarına ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, şöyle devam etti: ‘’Bulacağımız çeşitler hem kuraklığa, hem de yüksek tuzluluk oranına dayanıklı çeşitler olmalıydı. Çünkü, kuraklık arttıkça topraktaki tuzluluk da artıyor. Bunun için Türkiye’nin dört bir yanını gezerek, köylülerimiz tarafından yıllardır yetiştirilen, hiç el değmemiş, doğallığından hiçbir şey kaybetmemiş sebze ve meyve çeşitlerine ulaşmaya çalıştık. Elde ettiğimiz çeşitler, hibrit çeşitler çıktığından beri kıyıda köşede kalmış olanlardı. Bu çeşitlerin lezzeti bugün ancak yaşı 40-50’nin üzerinde olanların hatırlayabileceği türdendi. Belki de bir çoğu kaybolup gitti, ama biz kalanlara ulaşmayı başardık.’’ |
23.05.2010 |