23 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Sağlık reformunda Obama’nın istediği oldu

ABD Başkanı Barack Obama’nın iç politikadaki en önemli önceliklerinin başında gelen Sağlık Reformu Tasarısı, Temsilciler Meclisi’ndeki tarihî oylamada çok az oy farkıyla onaylandı.

Temsilciler Meclisi’nin oturumunda, Senato tarafından geçen Aralık ayında kabul edilen reform paketi oylamaya sunuldu. Çok çekişmeli geçen oylamada tasarı, 212’ye karşı 219 oyla kabul edildi. Oylamada Cumhuriyetçilerin tamamı, Demokratların ise 34’ü “hayır” oyu kullandı.

ABD’deki sağlık sigortası sisteminde son 40 yılın en büyük değişikliklerini içeren tarihî önemdeki tasarı, ABD Başkanı Barack Obama’nın imzalamasının ardından yasalaşarak yürürlüğe girecek. Temsilciler Meclisi Genel Kurulu bugün ayrıca, Senato’nun kabul ettiği tasarıda Demokratların istekleri doğrultusunda birtakım değişiklikler yapılmasını içeren tasarıyı da 211’e karşı 220 oyla kabul etti. Oylamada yine Cumhuriyetçilerin tamamı karşı oy kullanırken, 33 Demokrat milletvekili de ‘’hayır’’ dedi. Hafta içinde Senato tarafından ele alınarak oylamaya sunulacak olan değişiklikler paketi, Senato’da aynen kabul edilirse, imza için Obama’nın önüne gidecek, aksi takdirde Temsilciler Meclisi’ne geri gönderilecek.

SAĞLIK REFORMU

NELER GETİRİYOR

Üzerinde 9 aydır siyasî mücadeleler verilen Sağlık Reformu Paketi, ABD’de Gayri Safi Millî Hasıla’nın yüzde 16’sını teşkil eden, 2,5 trilyon dolar büyüklüğündeki sağlık sektöründe, 1965 yılında yaşlılar ve engelliler için başlatılan hükümet destekli sağlık sigortası programından bu yana en büyük değişiklikleri ihtiva edecek. Tasarının yasalaşmasıyla 32 milyon sigortasızın sigorta kapsamına alınması ve böylece Amerikalıların yüzde 95’inin sigortalı olması öngörülüyor.

Paket, sigorta şirketlerinin, daha önceki sağlık koşullarını gerekçe göstererek insanları sigortalamayı reddetmesini ya da sigortayı keyfi olarak iptal etmesini yasaklıyor.

Sağlık sigortasını zorunlu hale getiren ve buna uyulmaması halinde cezalar öngören paket, yoksullara sağlanan sağlık sigortasının kapsamının genişletilmesi ve bu kesimler için kaynak aktarılmasını içeriyor. Sigorta şirketlerinin primleri hızlı bir şekilde arttırmasını yasaklayan pakette, sigorta edinmek isteyenlerin farklı planlar arasından seçim yapabilecekleri devlet temelli poliçeler oluşturması, bireylerin ve küçük işletmelerin bir araya gelip sigorta hizmeti alabilecekleri pazarların oluşturulmasını da öngörülüyor.

Paket, bünyesinde 50’den fazla işçi çalıştıran şirketlerin de çalışanlarını sigortalatmasını zorunlu tutuyor. Ayrıca velilerin, çocuklarını 26 yaşına kadar kendi sigorta kapsamlarında tutabilmelerini de içeriyor. Partiler üstü bir organ olan Kongre Bütçe Dairesi, paketin ilk 10 yılda 940 milyon dolara mal olacağı, ancak aynı dönemde bütçe açığını 138 milyar dolar azaltacağı tahmininde bulunundu. Demokrat liderler, ikinci on yılda ise bütçe açığının 1,2 trilyon dolar azalacağını dile getirirken, Obama bunun 1990’lı yıllardan bu yana bütçe açığındaki en büyük azalmayı oluşturacağını ifade ediyor.

‘SONUÇ AMERİKAN HALKI İÇİN BİR ZAFER’

ABD Başkanı Barack Obama, sağlık reformu paketinin Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasının herhangi bir parti için değil, Amerikan halkı için bir zafer olduğunu söyledi. Oylamanın ardından Beyaz Saray’da, yanında Başkan Yardımcısı Joe Biden ile birlikte gazetecilere açıklama yapan Obama, tasarıyı onaylamalarından ötürü milletvekillerine teşekkür etti. Bunun kolay bir oylama olmadığını bildiğini, ancak ‘’doğru oylama’’ olduğunu ifade eden Obama, reform planının sağlık sistemindeki bütün yanlışları düzeltmeyeceğini, ancak ‘’kendilerini kararlı biçimde doğru yöne taşıyacağını’’ belirtti. Obama, ‘’Bugünkü oylama, sigorta şirketlerine değil, sıradan insanlara hizmet veren bir sağlık sistemi için birşeyler yapılmasını umut eden her bir Amerikalının dualarını karşılıyor’’ dedi. Oylamayı ‘’Amerikan rüyasının temeline döşenen yeni bir taş’’ olarak niteleyen Obama, reform paketinin sağlık sigortası bulunmayanlara sigorta kapsamına girmeleri için yardımcı olmanın yanı sıra, sigortası olanlara da katkı sunacağını kaydetti. Obama, reformun sağlık sigortası olanlara, ülke tarihinin en sıkı tüketici hakları sayesinde sağlık sigortası endüstrisinin suiistimallerini ve aşırılıklarını önlemede daha fazla kontrol sağlayacağını söyledi.


Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

23.03.2010


 

Netanyahu: Doğu Kudüs’teki inşaatları kısıtlamayacağız

İsraİl Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ile aralarında krize sebep olan Doğu Kudüs’teki inşaatları kısıtlamayacaklarını söyledi.

Netanyahu, Washington’a yapacağı yolculuktan bir kaç saat önce kabinesinde yaptığı açıklamada, “Bina inşa ederken Tel Aviv’de ne kadar endişeleniyorsak, Kudüs’te de aynısı olacak. Herhangi bir kısıtlama olmayacak” dedi.

İsrail Başbakanı, 10 gün once Washington hükümeti ile aralarında patlak veren inşaat krizinin ardından ilk üst düzey temasları gerçekleştirmek üzere ABD’ye gidiyor. Netanyahu, Salı günü ABD Başkanı Barack H. Obama ile görüşecek. İsrail’in Washington Büyükelçisi Michael Oren, ülkesi ile ABD arasındaki ilişkilerin, son 35 yıl içinde en ciddî kriziyle karşı karşıya olduğunu bildirmişti. ABD ile ilişkilerin son yıllarda hiç olmadığı kadar kötüleşmesine sebep olan kriz, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ziyareti sırasında Doğu Kudüs’te, Ramat Şlomo’da verilen 1600 konutluk inşaat izniyle patlak vermişti. Washington tarafı, İsrail’den söz konusu kararı iptal etmesini ve inşaatları durdurmasını istiyor.

MISIR, İSRAİLLİ GAZETECİYİ SALIVERDİ

MIsIr’da geçen hafta sınır muhafızları tarafından gözaltına alınan İsrailli gazeteci serbest bırakılarak, ülkesine geri gönderildi. İsrail’in Kahire Büyükelçiliği sözcüsü, İsrailli gazeteci Yotam Feldman’ın (30) serbest bırakıldığını doğrulayarak, Feldman’ın salıverilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. İsrail ordu radyosu, Feldman’ın geceyarısı uçakla Tel Aviv’e gittiğini ve burada İsrail İçişleri Bakanı Eliyahu Yişai ile görüştüğünü duyurdu. Gazetecinin Afrikalı göçmenlerle birlikte Mısır-İsrail sınırını yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalandığı bildirilmişti. İsrailli gazeteci polise, Sina yarımadasına yasal yollarla geldiğini, çalışmak veya sığınmak için İsrail’e girmeye çalışan Afrikalı göçmenleri izlediğini, göçmenler hakkında haber hazırladığını söylemişti. Ajansların duyurduğuna göre, gazeteci, insan kaçakçılarına faaliyetlerini izlemek ve göçmenlerle birlikte İsrail’e girmek için para ödediğini belirtti.

23.03.2010


 

Sarkozy’e bölgesel seçim şoku

Fransa’da bölgesel seçimlerin ikinci turunda kullanılan oyların yüzde 80’i sayıldı.

İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre Sosyalist Parti ve müttefiklerinin oluşturduğu sol partiler listesi oyların yüzde 53,7’sini alırken, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Halk Hareketi Birliği ve müttefiklerinin oluşturduğu muhafazakâr liste yüzde 35,2’de kaldı. Aşırı sağcı Ulusal Cephe ise oyların yüzde 10’unu aldı.

23.03.2010


 

Taliban’a büyük operasyon

Pakİstan ordusu tarafından Peşaver ve Svat bölgesinde Taliban’a karşı yapılan operasyonlarda biri komutan, 7 terörist tutuklandı, 1000’den fazla şüpheli gözaltına alındı.

Ordu kaynaklarına göre, güvenlik güçleri Taliban militanlarına karşı yürüttüğü operasyonlar kapsamında Peşaver’de bir hücre evine baskın düzenledi. Baskında Mohmand aşiret bölgesinde devletten bağımsız mahkeme kurmakla suçlanan Osman adlı Taliban komutanı ile 7 terörist yakalandı. Svat bölgesinin en büyük şehri Mingora ve çevresinde düzenlenen operasyonlarda da 1000 şüpheli gözaltına alındı. Pakistan ordusundan bu sabah yapılan açıklamada, 28 teröristin öldürüldüğü açıklanmıştı.

23.03.2010


 

Hava saldırısı: 28 ölü

Pakİstan ordusu, aşiretler bölgesinde Taliban militanlarına karşı düzenlediği hava saldırılarında 28 terörist öldü.

Ordu kaynakları, Kuzey Veziristan’ın Kurram ve Orakzai bölgelerinde teröristlerin gizlendiği sığınak ve mağaralara savaş uçakları ve helikopterlerle yapılan saldırılarda en az 28 Taliban militanının öldüğünü açıkladı. Taliban’ın Güney Veziristan’ın önemli komutanlarından birinin de saldırılarda öldüğü belirtilen açıklamada, militanların bölgeden kaçışların devam ettiği kaydedildi.

23.03.2010


 

Moskova’da yolcu uçağı acil iniş yaptı

Rusya’nIn başkenti Moskova’da bulunan Domodedovo havalimanının bir kilometre yakınına bir uçağın acil iniş yaptığı kaydedildi.

Ria Novosti haber ajansının edindiği bilgiye göre mürettabattan iki kişi ağır yaralı. Mısır’ın Hurghada tatil beldesinden gelen Tu-204 model uçakta yolcu bulunmadığı, 9 kişilik mürettebattan ikisinin yaralı olduğu belirtiliyor. İtfaiye, ambulans ve kurtarma ekiplerinin hazır bulunduğu olayda, uçağın kontrol altına alındığı kaydediliyor. Domodedovo havalimanı sözcüsü Yelena Galanova, yaralı iki mürettabatın durumunun ağır olduğunu açıkladı. Olay, TSİ 01:35’de meydana geldi.

23.03.2010


 

CNN’in kadın savaş muhabiri öldü

Bosna savaşını izlerken ağır yaralan Amerikan CNN televizyonunun foto muhabiri Margaret Moth, rahatsızlığı sebebiyle 59 yaşında öldü.

CNN televizyonunun yayımladığı ölüm ilânında, üç yıldır bağırsak kanseri rahatsızlığı bulunan Moth’un dün Minnesota’da öldüğü bildirildi. Gazeteci Moth, Bosna savaşının (1992-1995) başlarında, Temmuz 1992’de Saraybosna’da CNN aracının içindeyken keskin nişancı ateşinde yüzünden ağır yaralanmıştı. Birkaç kez ameliyat geçiren Moth, iki yıl sonra savaş bölgesine geri dönmüştü. Moth, İsrail’in 2002’de Batı Şeria’ya saldırısı dahil çok sayıda çatışma bölgesinde görev yapmıştı.

23.03.2010


 

Belgrad treninde eroin yakalandı

İstanbul-Belgrad seferini yapan yolcu treninde, piyasa değeri 500 bin avro olan 11,5 kilogram eroin ele geçirildi.

Bulgaristan Gümrükler Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre eroin, Bulgaristan-Sırbistan sınırındaki Kalotina gümrük kapısında trenin yataklı vagonundaki bir kompartımanda bulundu. Boş olan kompartımanda detaylı arama yapan Bulgar gümrük görevlileri, lavabonun altında özel olarak yapılmış gizli bir bölme ortaya çıkardı. Gizli bölmede 22 paket halinde toplam 11,5 kilogram eroin ele geçirildi. Yetkililer, uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü açıkladı.

23.03.2010


 

Rum Başpiskopos KKTC’de

KIbrIs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos, KKTC’ye geçti.

Dün sabah saatlerinde Ledra Palace sınır kapısından KKTC’ye geçen Başpiskopos 2. Hrisostomos, ilk olarak KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ersan Saner ile birlikte Gazimağusa yakınlarındaki St. Barnabas Manastırını ziyaret etti. Başpiskopos, daha sonra Dipkarpaz’da yaşayan Rumlarla görüşecek ve restorasyonu gündemde olan Apostolos Andreas Manastırını ziyaret edecek. Bu arada Rum basını, Hrisostomos’un 1974’ten sonra ilk kez Apostolos Andreas Manastırına gideceğini bildirdi. Rum basını, Hrisostomos’un, 16-19 Nisan tarihleri arasında İstanbul’a giderek Fener Rum Patrikhanesini ziyaret edeceğini ve ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesinin beklendiğini yazdı.

23.03.2010


 

Çin ile Rusya arasında 1,6 milyar dolarlık anlaşma

Rusya’nIn Vladivostok şehrinde hafta sonunda Pekin ile Moskova arasında, toplam değeri 1,6 milyar doları bulan 15 anlaşma imzalandığı bildirildi.

China Daily gazetesinin haberinde, anlaşmaların Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Şi Cinping’in Rusya ziyareti sırasında imzalandığı kaydedildi. Yerel hükümetler ile iş kuruluşları arasında imzalanan anlaşmalar ekonomi, teknoloji, enerji ve altyapı konularını içeriyor.

23.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl