Aspir ekmenin tam zamanı |
Türkİye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, verimli, kaliteli ve ekonomik değeri yüksek aspir bitkisi elde etmek için en uygun ekim zamanının Mart ayı olduğunu söyledi. Aynı zamanda Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akınerdem, yaptığı açıklamada, aspirin yakın zamanda ülkenin vazgeçilmez tarımsal ürünlerinden birisi olacağını belirtti. Kuraklığa dayanıklı, Anadolu orijinli bir bitki olmasının aspirin ülkesel ve yöresel üretim gelişmelerinde en şanslı bitkiler arasında olmasını sağladığını ifade eden Prof. Dr. Akınerdem, ‘’Bilindiği gibi aspir bir yağ bitkisidir. Kuraklığa dayanıklı, yetişme masraflarının düşük ve her türlü ekstrem şartlarda yetişiyor olması en önemli özellikleridir’’ dedi. Prof. Dr. Akınerdem, aspir bitkisinin iklim değerlerine bağlı olarak kışlık ve yazlık olarak yetiştirilebildiğini anlatarak, şunları kaydetti: ’’Kışlık formları daha çok kışı ılıman geçen Akdeniz, Ege ve Güney Doğu, yazlık formlar ise genelde Orta Anadolu ve geçit bölgelerimizde yetişme alanı bulmaktadır. Kışlık çeşitler için ekim zamanı geçti, ancak yazlık çeşitler için ekim zamanı devam ediyor. Verimli, kaliteli ve ekonomik değeri yüksek ürün için en uygun zaman Mart ayıdır. Üreticilerimiz bugünlerde tohumu toprakla buluşturmalıdır.’’ |
21.03.2010 |