Kırmızı ette koyunun payı yüzde 20’den 6’ya düştü |
KIRMIZI et fiyatlarının artışı ile ilgili tartışmalar sürerken, akademisyenler, konuya güncel olduğu kadar geçmişi de kapsayan daha geniş bir pencereden bakılması gerektiğini savunuyor. 2000-2008 arasındaki büyükbaş-küçükbaş hayvan sayılarındaki değişime dikkat çeken Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Muzaffer Denli, fiyat değişimindeki en önemli etkenlerden birisinin de küçükbaş varlığının azalmasının olduğunun görüleceğini ifade etti. 2000-2008 yılları arasında büyükbaş hayvan sayısında bir değişiklik meydana gelmediğini kaydeden Muzaffer Denli, buna karşın 24 milyon başı bulan koyun ve keçi sayısının aynı dönemde yüzde 22 azalarak 5,6 milyona gerilediğini vurguladı. Son sekiz yılda kırmızı et üretiminde genel bazda yüzde 1,3’lük bir azalma meydana geldiğini ve 2008 itibarıyla 482 bin 458 tona gerilediğini belirtti. Denli, “2000 yılında kırmızı et üretiminin yüzde 77’si sığır, yüzde 20’si koyun ve yüzde 3’ü keçiden elde edilirken, bu oranlar 2008 yılı itibarıyla yüzde 92 sığır, yüzde 6 koyun ve yüzde 2 keçi şekline dönüştü” dedi. |
12.02.2010 |