Kırmızı et üreticileri ithal ete karşı |
KURBAN Bayramından bu yana canlı hayvan sıkıntısı sebebiyle fiyatı sürekli artan kırmızı ette ithalata izin verilmesinin, yerli üreticiyi daha da zora sıkabileceği bildirildi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcısı, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kırmızı etin Tüketici Fiyatları Endeksine göre Ocak ayında en fazla fiyat artışı yaşanan ürünler arasında yer aldığını hatırlattı. Kırmızı et fiyatlarındaki bu artışta en önemli etkenin canlı hayvan sıkıntısı olduğunu ifade eden Karabulut, ‘’2002-2009 yılları arasında üretici etin kilosunu 10 liraya mal ederken 9 liradan satılıyordu. O zaman üretici çok zor durumdaydı ancak üreticiye gereken destek verilmedi. Sonrasında sektörde faaliyet gösteren birçok üretici iflas etti’’ dedi.
İTHALATA İZİN VERİLMESİ FİYATLARI DAHA DA YÜKSELTEBİLİR
Karabulut, iflâsların ardından üretici sayısının, dolayısıyla da canlı hayvan sayısının azalmasına bağlı olarak da kırmızı et fiyatlarının yükselmeye başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Üreticinin zarar ettiği o dönemlerde, devlet desteğiyle firmalar iflâstan kurtarılabilirdi. Ama bu yapılmayınca üretici adeta sektörden uzaklaştırıldı. Fiyatlar yükseldi. Şimdi ithal etin önünün açılması halinde fiyatların düşeceğinden bahsediliyor. İthalat çözüm değil. İthal ete izin verilirse, yerli üretici tamamen iflas eder, bu sektör de tamamen dışa bağımlı hale geliriz. Bu durumda et fiyatları ilk etapta belki düşer ama zaman içinde şu andakinden daha da yukarılara çıkabilir.’’ |
10.02.2010 |