Ette spekülasyon iddiası |
İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Et Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Ali Kopuz ise süt fiyatlarının artmasında hayvan kesimlerinin çok büyük payı olduğunu, ancak asıl sorunun besiciliğin büyük firmaların eline geçmesiyle oluştuğunu belirtti. ‘’Büyük firmaların et fiyatları üzerinde spekülasyonları olduğuna inanıyorum’’ diyen Kopuz, fiyatların bu kadar yükselmemesi gerektiğini, yem fiyatlarının düşük ancak et fiyatlarının ‘’anormal’’ şekilde arttığını kaydetti. Ramazandan bu yana et fiyatları düşecek diye beklenirken aksine arttığını belirten Kopuz, şunları kaydetti: ‘’Şu anda beyaz et piyasası korkunç derecede iş yapıyor ama kırmızı et piyasasında çalışan binlerce kişi mağdur durumda. İş yerlerini kapatmak zorunda kalıyorlar. Tahmin ediyorum beyaz et sektörü gibi bir kaç firma bunu eline geçirmeye çalışıyor. Hükümetin aile besiciliğini teşvik etmesi lazım. Bu aralar canlı hayvan ithalatını 3 aylığına serbest bırakması lazım. Şu anda dünyada en yüksek fiyatlı eti biz yiyoruz. Tüketici de kırmızı et almıyor zaten. Şu anda tamamen beyaz ete yöneldi haklı olarak. Kırmızı ette şu anda anormal derecede tüketmeme duygusu var. Ben de haklı buluyorum insanları. Bu fiyatlarda et alıp tüketmeleri mümkün değil.’’
FİYATLAR BURADA KALIR
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız, ‘’Bu rezillik böyle devam ettiği sürece fiyatlar burada kalır. Üretici olarak ben günahımı çektim, şimdi fedakârlık yapma sırası başkalarında...’’ dedi. Et, süt fiyatlarında gözlenen artışlara ilişkin konuşan Yıldız, çiğ sütün fiyatının arttığına dikkati çekerek, bunun raftaki süt mamullerine de yansıyacağını söyledi. Sütü işleyenlerin ‘2008- 2009 yıllarında süt arzı fazlası var’ dediğini ve süt fiyatlarının 40 kuruşa kadar düştüğünü aktaran Yıldız, sütte arz fazlasının olmadığını bunun sun'i olarak oluşturulduğunu savundu. Bu sebeble 2008 yılı özellikle de 2009 yılı toplamında kayıtlı olan 300 bin baş süt veren ineğin kesildiğini kaydeden Yıldız, üreticinin yeni yeni kazanmaya başladığını ifade ederek, ‘’Şu anda süt hammadde olarak az olduğu için bu seviyelerde. Bu rezillik böyle devam ettiği sürece fiyatlar da burada kalır. Ama üretici olarak benim çekmiş olduğum iki senelik ıztırap içerisinde ben henüz yeni yeni para kazanmaya başlıyorum. Ben günahımı çektim. Şimdi bizim sırtımızdan inin. Şimdi fedakârlık yapma sırası başkalarında’’ diye konuştu.
ARTIŞLAR ÜRETİM AZLIĞINA BAĞLI
TÜRKİYE Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yalçındağ, kırmızı et fiyatlarındaki artışın üretim azlığına bağlı olduğunu belirterek, gelecek 10 yıl boyunca mevcut politikanın sürdürülmesi durumunda Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacının yarısını bile üretemeyecek durumda kalacağını söyledi. Kırmızı et fiyatlarındaki artışların sebepleriyle ilgili olarak iki rapor hazırladıklarını, bakanlıklara, siyasî partilere ve konunun ilgililerine gönderdiklerini belirten Yalçındağ, şunları söyledi: ‘’Son dönemlerde kırmızı et fiyatlarındaki artışın nedeni üretim azlığına bağlı. Önümüzdeki 10 yıl boyunca mevcut politika aynı şekilde sürdürülürse ülkemizin kırmızı et ihtiyacının yarısını bile üretemeyecek pozisyonda kalacağız.” Köyler ve kasabalardaki besicilerin ahırlarına koyacak hayvan bulmakta zorluk yaşadıklarını ifade eden Yalçındağ, sorunun çözümü için ilgili tarafların acilen bir araya gelerek çeşitli kararlar almaları gerektiğini söyledi. |
03.02.2010 |