25 ülkede GDO'lu ekim yapılıyor |
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, dünyada 25 ülkede 125 milyon hektar alanda Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürün ekiminin yapıldığını söyledi. Günaydın, yaptığı açıklamada, GDO’lu ürünlerin insan ve hayvan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini öne sürerek, bu ürünlerin 1994 yılından bu yana dünyada ticari bir marka olarak var olduğunu bildirdi. İlk kez ABD’de bir domatesin piyasaya sürüldüğünü, ancak bu ürünün ciddi alerjik reaksiyonlara neden olduğu için birkaç gün içerisinde marketlerden toplatıldığını anımsatan Günaydın, şöyle dedi: ‘’Dünyada 25 ülkede ve 125 milyon hektar alanda GDO’lu ürün ekimi yapılıyor. Türkiye’nin bütün yüz ölçümünün 78 milyon hektar olduğunu düşünürsek, dünya genelinde aşağı yukarı bir buçuk Türkiye kadarlık bir alanda GDO’lu ürün üretimi yapılıyor. 25 ülke üretim yapıyor ama Amerika, Arjantin, Kanada ve Brezilya bu üretimin neredeyse yüzde 97’sini oluşturuyor. Dünyadaki ekim alanlarının yüzde 3’ü üreticilerin ise bunların yüzde 1’i GDO ile uğraşıyor. GDO’suz soya ya da mısır kalmadı diye bir gerçeklik yok.’’ Gökhan Günaydın, gen aktarımı yapılan ürünlerin Türkiye’de çok ciddi kafa karışıklıklarına neden olduğunu, 25 civarında ürünün üzerinde ticari anlamda gen transferi yapıldığını ifade etti. Laboratuvar koşullarında bir insan geninin bir bitkiye aşılamanın mümkün olduğunu ve bunun yapıldığını vurgulayan Günaydın, ‘’Ancak ticari marka yani piyasaya sürülen ürünler dediğimiz zaman bu 25 ürünü saymamız gerekiyor. Bu ürünlerin yüzde 99’unu 4 ürün oluşturuyor. Bunlar soya, mısır, kanola ve pamuktur. Geriye kalan yüzde 1 ise şeker kamışından tutun da biber, havuç, marul ve domatese kadar bütün ürünlerde bu işlem yapılıyor’’ diye konuştu. |
31.01.2010 |