Güncel |
Ette kırmızı alarm |
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Doğan, canlı hayvan ithalâtı önünde engellerin kaldırılmaması halinde kırmızı etin kilosunun 2010 yılında 50 TL’ye ulaşacağını söyledi. Akdenİz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Doğan, canlı hayvan ithalatı önünde engellerin kaldırılmaması halinde kırmızı etin kilosunun 2010 yılında 50 TL’ye ulaşacağını söyledi. Bugün gelinen noktada dünyanın en pahalı etini Türkiye’nin tükettiğini belirten Hadi Doğan, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin ana sebebinin ise hayvan varlığındaki hızlı düşüş olduğuna dikkat çekti. Doğan, 1996 yılından bu yana uygulanan ithalat yasağının yanında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşanan terör olaylarının hayvancılığı bitme noktasına getirdiğini ifade etti. Türkiye nüfusunun yazın gelen 20 milyon turistle birlikte 90 milyona ulaştığına işaret eden Doğan, buna bağlı olarak et tüketiminin de arttığını, ancak mevcut kaynakların söz konusu ihtiyacı karşılayamadığını, besicilerin de artan talebe bağlı olarak fiyatları sürekli yükselttiğini anlattı. Uygulanan yanlış politikalar sebebiyle hayvancılığın ve canlı hayvan ihracatının ihmal edildiğini söyleyen Doğan, ortaya konulan çözüm önerilerininse dikkate alınmadığını kaydetti. Türkiye’nin bir yandan sanayi ürünleri ihracatı gerçekleştirirken diğer yandan hayvancılığının gelişim gösterebileceğini belirten Doğan, ama buna rağmen sektörün ihmal edildiğini ifade etti. Şu anda 1 kilogram etin fiyatının 24 TL civarında olduğu bilgisini veren Doğan, ithalat kapısının açılması halinde fiyatların sabit kalacağı, aksi durumdaysa 2010 yılında etin kilogramının 50 TL’ye ulaşabileceği uyarısında bulundu. İthalatın önündeki engellerin kaldırılmasının bir zorunluluk olduğunu dile getiren Doğan, bu kapsamda da ihracatçılar olarak 2010 yılını önemli bir fırsat olarak gördüklerini belirtti. Mersin / iha |
14.12.2009 |