Nil’den 18 milyar dolarlık iş akacak |
DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, gittiği ülkelerden boş dönmüyor. Geçtiğimiz hafta Libya’dan 5 yılda 100 milyar doları bulacak bir yatırım dosyasıyla dönen Çağlayan, Mısır’dan da 18 milyar dolarlık projeyle geliyor. MÜSİAD’ın düzenlediği 13. IBF kongresi kapsamında Türk iş adamları ve basın mensuplarıyla Nil Nehri’nde tekne turuna çıkan Çağlayan, burada gazetecilerin sorularını cevapladı. Mısır’la ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda önemli adımlar atıldığını kaydeden Çağlayan, özellikle müteahhitlik alanında büyük potansiyel olduğunu bildirdi. Mısır’ın yatırımlardan sorumlu Bakanı ile son 1 ay içerisinde kardeşlerinden daha çok görüştüğünü ifade eden Çağlayan, “Bu konuda Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak istiyorlar. Bana Türk müteahhitlere tanıtmam için 18 milyar dolarlık 48 adet projeden oluşan dosya sundu. Bunlarla ilgili mutabakat sağladık. Türk firmaları gelsin konuşalım diyorlar” dedi.
TOKİ’YE MISIR’DA İŞ ÇIKTI! Bakan Çağlayan, dosyada yer alan önemli bazı projeleri şöyle sıraladı: “500 bin konut yapımı için TOKİ ve TOKİ’ye iş yapan müteahhitlerden destek bekliyorlar. Mısırlı firma, TOKİ’yle görüşme yapıyor. 1.5 milyar dolarlık Kahire çevreyolu projesi, 6 Ekim Şehri ve 16 projeden oluşan Mısır-Kızıldeniz Yolu projesi. Ayrıca demiryolu projeleri var. Marsa, Matruh ve Kahire Ramazan hatlarının yapımı. 4 parça ve 6 milyar dolardan oluşan liman yapımı ve işletmesi işleri var. Diğer bir proje de kuzeybatı Suveyş Kanalı projesi. Özel ekonomik bölge yapmak istiyorlar. Su arıtma ve atık su istasyonu kurmak istiyorlar. Entegre yerleşim ve ticaret merkezi projeleri var. Sahil yolları ve Gebüm Gölü turizm projeleri ve İskenderiye’de tıp şehri gibi projeleri var.” Bir soru üzerine, Ermenistan’la imzalanan protokolün, Türkiye’nin dış politikada son 7 yıldır uygulanan komşularıyla ikili ilişkilerini geliştirme sürecinin uzantısı olduğunu ifade eden Çağlayan, komşularla ticaretin hükümet olarak özellikle üzerinde yoğunlaştıkları bir alan olduğunu belirtti. Çağlayan, “Daha önce çatışma noktasına geldiğimiz ülkelerle bugün ortak sanayi bölgeleri, ortak serbest bölgeleri gibi projeleri konuşuyoruz. Suriye’yle olan ilişkilerimizi hatırlayın. Bugün karşılıklı olarak vizeyi kaldırdık. Ticaret hacmimiz her yıl ortalama yüzde 40 artıyor. 7 yılda komşularımızla olan ihracatımız 7 kat arttı. Ermenistan’la ilişkiler de bu sürecin uzantısı ama protokolün uygulanması Karabağ şartına bağlı” dedi.
IRAK’LA EKONOMİK ENTEGRASYON Irak’la da daha önce başlatılan yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşması çerçevesinde Perşembe günü (bugün) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 7 bakanla birlikte Irak’a gideceklerini bildiren Çağlayan, “Bu toplantımızda 40 anlaşma imzalayacağız. Bu anlaşmalar gelecekle ilgili çok önemli açılımlar sağlayacak. Biz artık Irak’la ekonomik işbirliğini konuşmuyoruz. Ekonomik entegrasyonu konuşuyoruz” diye konuştu. Kahire / YENİ ASYA |
15.10.2009 |