Güncel |
Çanakkale’de çam balı sağımı başladı |
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, yörede yaşanan orman yangınlarının çam balı üretimini olumsuz etkilediğini söyledi. Baytekin, yaptığı açıklamada, fakülte olarak merkeze bağlı Güzelyalı Köyünde bulunan kovanlarda çam balı sağımına başladıklarını belirterek, sonbahar sağımında 80 kovandan yaklaşık 2,5 ton bal elde ettiklerini bildirdi. Güzelyalı Köyündeki kovanlarda yılın ikinci sağımını yaptıklarını ifade eden Baytekin, 2 sene önce yaşanan orman yangınında verim yapan çam florasının büyük bir bölümünün yandığını, bu sebeple önceki yıllara oranla bal veriminde azalma olduğunu kaydetti. Bu dönem yağışların erken düştüğünü, bunun çamdaki bal oranında artışa sebep olduğunu ifade eden Baytekin, Çanakkale’de ilkbaharda bahar balı sağımının oldukça zor olduğunu söyledi. Baytekin, şöyle dedi: ’’Bazı yıllarda bahar balı alıyoruz ancak verim çok düşük oluyor. Çünkü Çanakkale’nin bahar florası oldukça düşük. Ancak gelecek yıllarda kanola tarımı yaygınlaşırsa bahar balı da alabileceğiz. İlimiz bahar florası itibariyle arı çoğaltılabilecek bölgelerden bir tanesi. Ana arı üretimi çok çok elverişli. Arıların koloni sayının arttırılması yönünden de son derece önemli bir bölgedeyiz. Bu arada Çanakkale kışlak olarak da önemli merkezlerdendir. Buranın florasına baktığımız zaman özellikle pürel, diğer bölgelerde bulunmayan bölgemize has ve bol miktarda polen veren bir bitkidir. Bu anlamda bölgemiz arı kışlağı olarak da önemli merkezlerden biridir. Ama tabi bölgemizde yaşanan orman yangınları da çam balı üretimini olumsuz etkiledi.’’ Çanakkale / aa |
12.10.2009 |